• ITP betegként gyermeket szeretnék

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 12 éve dignisztizálták nálam az ITP-t, ami akkor 11 ezer volt. Rövid ideig medrolt szedtem, majd gyógyszer nélkül 55-75 ezer között volt. 4 évvel ezelőtt elszedtem egy adag Lenkei-vitaminkésuítményt. Ezután a trombicitaszámom emelkedni kezdett.. Az utóbbi 3 évben csak C vitamint szedek, napi 500 mg-t. a trombocitaszámom 150-210 ezer között mozog, de tudom, ez a betegség bármikor kiújulhat. Csládalapítás előtt állok, és a terheséggel kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy egy ITP-s betegnek mennyi esélye van arra, hogy végigvigyen egy egészséges terhességet. Az egyik barátnőmnél aki teljesen egészségesen indult neki a terhességnek az utolsó hónapban terhességo mérgezés után lépett fel az átmenetu trombocytopénia, mely császármetszés után megszünt. Mi várható egy ITP-s betegnél? Nem akarom az életkor miatt a szülést vagy annak lehetőségét tovább halogatni. Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a ITP, terhesség témában

        Kedves Érdeklődő! Megvan a kockázata, hogy a terhesség alatt az ITP kiújul - hogy milyen eséllyel, azt számszerűsíteni nem tudnám, mert ilyen adatok nem állnak rendelkezésre, ez csak tapasztalat, de semmiképp sem törvényszerű. Ha mégis megtörténne, szteroid készítménnyel lehet segíteni rajta, az a babának sem okoz bajt. A terhességi mérgezés vagy HELLP szindróma egy egész más téma, annak semmi köze az ITP-hez, ott az alacsony vérlemezkeszám csak egy résztünet. Vállalja nyugodt szívvel a terhességet, ha úgy érzi: itt az ideje, én kívánok hozzá jó egészséget!


        WEBBeteg szerkesztőség

        Kérdés: 2011. március 23., 19:52; Megválaszolva: 2011. március 29., 20:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: