• Mellékhetások?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözletem! 50 éves nő vagyok, 22 éve insulinnal kezelt diabeteszes, 1 éve polycytamia rubra vera miatt Litalir-t szedek. A vérnyomásosra sajnos 8 éve különböző vérnyomáscsökkentőket kapok. Mostanában a vércukor igen labilissá vált, ami eddig nem volt jellemző, a vérnyomásosm nem tudjuk rendbe tenni, mindig 150-170 Hgmm-közötti tartományban ingadozik. A laboreredményem igen rossz. Vesefunkcióm kezd beszükülni, dagadnak a lábaim és a kezeim. Milyen összefüggés lehet az inzulin, (Lantus és Humalog), Litalir éa a vérnyomáscsökkentők szedése között? ugy gondolom, hogy minden orvos, csak a saját "szakterületén" kiván rendet tenni, de szerintem a három betegséget ami nekem van, egy embernek kell rendben tartania? Mi lehet a teendő? Előre is köszönöm a választ! Tisztelettel:

        Dr. Váróczy László PhD válasza a magas vérnyomás témában

        Tisztelt Érdeklődő! Az említett gyógyszerek nem rontják egymás hatását, Önnek mindegyik kezelésre egyformán szüksége van. Inkább a betegségei azok, melyek "összefognak" és együttesen rombolják az Ön szervezetét, ti. a polycythemia emeli a vérnyomást, a beállítatlan vérnyomás és vércukor pedig rongálják a vesét. Sajnos (vagy szerencsére?) manapság az orvostudomány már annyira specializálódott, hogy sehol a világon nincs olyan szakember, aki több, egymástól eléggé távol álló betegség gondozását egyszerre végzi. Azt gondolom, Önnek legalább három specialistához (hematológus, diabetológus, nefrológus) kell gondozásra járnia - én nem hiszem, hogy az általuk egyenként javasolt terápia különösebb ellentmondást okozna.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2011. január 05., 18:48; Megválaszolva: 2011. január 07., 16:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: