• EBV fertőzés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/nő! Márkorábban tettem fel kérdés a nyirokcsomóimmal kapcsolatban.Mivel lassan 3 hónapja elég nagyok.Szerológiai vizsgálatok alapján EBV pozitívnak értékeltek: IgM/Elisa 0,405 pozitív , IgG VCA 55,8 NTU pozitív ,Nuklearis Antigén (EBNA) IgG 5,4 NTU negatív.Viszont a a vérképemben nem volt semmi eltérés a fehérvérsejtekben illetve gyulladást sem mutatott.Ön szerint ez lehetséges hogy egy EBV fertőzésben nem emelkedett a limfocita szám meg semmi ilyesmi?Csak a májfunkciókba volt minimális emelkedés.Történt még egy szerológiai ,és az IgM antitest még mindíg kimutatható volt csak kicsit csökkent.Viszont az IgG antigén emelkedett.Ön szerint lehetséges hogy a fehérvérsejtekben nem volt emelkedés és úgy zajlik a betegség?Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Pék Tamás válasza a EBV témában

        Tisztelt Kérdező! A szerológiai eredmény egyértelműen közelmúltban lezajlott EBV fertőzésre utal. Az IgM és IgG szinteket követni szükségtelen, teljesen egyénileg változik a szintje, ahogy az is mikor lesz az IgM negatív. A friss fertőzést az EBNA negativitása jelenti, a fertőzést követően az csak pár hónappal később lesz pozitív, viszont akár élethosszig is pozitív maradhat. Nem szükséges minden esetben vérképben is eltérésnek jelentkezni, általában gyulladást sem mutatnak az eredmények, van hogy az egész betegség láztalanul, észrevétlenül zajlik. Tisztelettel:


        Kérdés: 2017. június 07., 11:28; Megválaszolva: 2017. június 11., 18:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: