• Glutén érzékenység vs búzaallergia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! A kérdésem, hogy mi a különbség tünetekben/ étrendben a búza és glutén allergia között, hogy lehet kimutatni, ez két külön vizsgálat? Egy "csak" búzaérzékeny ember fogyaszhat-e gluténmentes búzakeményítőt? Üdvözlettel:

        Dr. Szigeti Nóra válasza a glutén témában

        Kedves Kérdező! Búzaallergia esetén a búzával vagy lisztjével való találkozás általános allergiás tüneteket okoz, míg a gluten - mint bizonyos gabonafélék alkotófehérjéje - túlérzékenység esetén bélnyálkahártya károsodás és felszívódási zavar jelentkezik. A coeliakia (gluten-túlérzékenység, lisztérzékenység) immunszerológiai vizsgálatokkal és gyomortükrözéssel diagnosztizálható. Búzaallergia esetén a búza kerülendő.


        Dr. Szigeti Nóra
        gasztroenterológus, hipertonológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szigeti Nóra

        Kérdés: 2011. július 06., 09:13; Megválaszolva: 2011. július 08., 14:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: