• Cöeliakia vérteszt eredmény értelmezés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Nő/Úr, A vértesztem értelmezésében kérnék segítséget(2016.09.12-i adat): - Immunglobulin A: 2,24 g/l (0,7-4,00 a határérték) - t-transzglut. elleni AT. 28.00 U/ml (normál: 12 alatt, szürke zóna: 12-18, pozitív 18 felett) - EMA negatív Az orvosom szerint az eredmény nem utal lisztérzékenységre. Az interneten viszont az IgA tTG pozimmtív eredményét egyértelműen lisztérzékenységként definiálják. Beszélhetünk-e mégis glutén/liszérzékenységről a fentiek esetében, vagy milyen további vizsgálat lehet szükséges? (pl. IgG típusú vérteszt, DQ2 DQ8 HLA antigén teszt, bélbiopszia stb.) - Ismert betegségeim/tüneteim: laktózintolerancia génteszttel igazolva. (2016.novemberben) tejtermékek gyakorlatilag elhagyva azóta (esetenként 1-2 szer max) - Gluténtartalmú ételek után nincs panasz, ilyen irányú diátát nem folytatok. - 2 hete húsos etelek utáni hasfájás, puffadás,bélgáz jelentkezik 1-4 órával. 1 hete vega diéta és nincs fájdalom. (karácsonyi túlevést kerültem, valószínűleg nem ez az oka) -lassú súlycsökkenés tapasztalható (76kg helyett 70-73 kb.) Rejtett gluténérzékenység fennállhat-e, illetve keresztreakció kialakulhat-e az állati fehérjék irányába vagy semmi köze a kettőnek egymáshoz? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a coeliakia témában

        Állati fehérjével keresztreakció nem ismert. A lelet egyik része pozitív (tTG), de az EMA negatív és sajnos a laboratóriumi tesztek elég jelentős szórást tudnak mutatni. A genetikai vizsgálat ( DQ2 DQ8 HLA antigén teszt) eldöntheti, hogy egyáltalán előfordulhat-e az Ön esetében lisztérzékenység, de arról hogy kialakult-e, nem ad információt. vékonybél-biopszia negativitása kizárhatja aktív coeliakia jelenlétét.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2017. január 04., 13:34; Megválaszolva: 2017. január 05., 09:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó