• csuklótörés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Február 4-én elestem, rtg dg: proc. styl. radiin elmozdulás nélküli törés. Osteoporosis. Gipszsín, majd 02. 13-án ismételt rtg, és körkörös gipsz március 9-ig. Ami aggodalmat kelt bennem, az, hogy a körkörös gipsz feltételekor a csuklót olyan pozícióba állították be, hogy az alkar és a kézfej nem teljesen egy vonalban van, hanem egészen enyhén a tenyér felé hajlik a kéz. Ezt én egy kicsit kényelmetlennek érzem, és aggaszt, hogy ezáltal be fog merevedni a csuklóm úgy, hogy majd nehéz lesz később hátrafelé hajlítani. A gipszeléskor ezt szóvá tettem, de azt mondták, hogy ezt így kell csinálni, még az orvos is így érvelt utólag, hogy igen, "túlkorrigálják". Nem tudom, hogy ez tényleg igaz-e, vagy csak megideologizálták a helyzetet. Amíg a gipszsín volt rajtam, addig éppen fordítva, kicsit hátrafelé hajlítva állították be, és én ezt kényelmesebbnek éreztem. A mai napon azt is kezdtem érezni, mintha a hüvelykujjam bizseregne, vagy kicsit érzéketlenebb lenne, mint a többi ujjam, annak ellenére, hogy mindegyik ujjamat jól tudom mozgatni.

        Dr. Bogdán Aurél válasza a csuklótörés után témában

        Vizsgálat nélkül és a röntgen ismerete nélkül nem tudok pontos választ adni. Általában csuklótöréskor igyekszünk túlkorrigálni egy kicsit a törést, hogy amikor a duzzanat leapad és a törés visszamozdul, ne legyen ismét nagy az eltérés. Igyekszünk a csukló helyzetét úgy tartani, hogy inkább hátrafelé billenve álljon, a későbbi könnyebb kitornáztatás miatt. Vannak azonban olyan jellegű törések, ahol ezt nem tudjuk megtenni, mert akkor a törés nem áll megfelelően. Ilyenkor egy kicsivel tovább tart a kitornáztatás, de még mindig kisebb kockázattal gyógyítottuk, mintha operáltuk volna. azt javaslom, hogy mutassa meg egy másik baleseti sebésznek a csuklóját és a leleteit. Vizsgálatok után pontosabbat tud majd mondani. Az ujj bizsergése beleférhet, érzéketlensége már nem (ha a törés bekövetkezte után jó volt és csak a gipszelés óta nem érzi rendesen)


        Dr. Bogdán Aurél
        traumatológus, ortopédus

        Dr. Bogdán Aurél

        Kérdés: 2017. február 14., 22:06; Megválaszolva: 2017. február 15., 21:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: