• 10 éves kisfiú tanulási zavara

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő/doktor! Az alábbi kérdésekkel fordulnék önhöz. Kisfiam jó képességű, fogékony, tájékozott, közvetlen, barátkozó és igen kreatív. Iskolai teljesítményével mégis problémák vannak. A magyar olvasás és helyesírás elég nehezen megy - még sok gyakorlás után is - míg angolul folyékonyan olvas és helyesen ir, természetesen a korának megfelelő tananyagból, matematikából és környezetismeretből is nagyon jól teljesít. Voltunk már dislexia és disgrafia vizsgálaton is, ami negatív lett. A terhesség alatt ciszták voltak az agyában a mozgásközpont környékén, de az 1 hónapos kontrolon már nem volt kimutatható, nem tudom, hogy van-e ennek jelentősége. Különböző fejlesztéseket, korrepetációt is kipróbáltunk, de nem sok eredményét látom. Egyszerűen nem tudom mi lenne a megoldás erre a problémára, pedig lépnünk kellene valamilyen irányba, mert látom rajta, hogy eléggé elszomorítja a "sikertelenség" a fenti két tantárgyból. Köszönettel várom válaszát!

        Ujpál Zsófia válasza a tanulási zavar témában

        Kedves Levélíró! Abból, hogy a tanulási problémák a magyarra korlátozódnak, úgy tűnik, nem a kisfiú képességeivel vannak a problémák. Hiszen környezethez is kell olvasni, és angolban is meg kell tanulni a nyelvtant. Elképzelhető, hogy a tanárral vannak nehézségek, vagyis a kisfia ehhez a tanárhoz fűződő kapcsolatával. Általában ezt a két tantárgyat ugyanazon tanár szokta oktatni, gondolom ez itt is igaz. Lehet, hogy valamiért nem szereti a fiú ezt a tanárt, vagy tart tőle, és ez okozza a problémát, amikor teljesítményhelyzetbe kerül. Az is lehetséges, hogy amikor ezzel a tantárggyal ismerkedett, akkor volt valamilyen meghatározó negatív élménye, és kihat azóta is a tanulmányi eredményére. Érdemes volna ezen a vonalon elindulni, és ha a fia korábbi vagy mostani iskolai tapasztalatai ezt igazolni látszanak, akkor a következő lépésként fel tudnak keresni egy pszichológust, gyermekpszichológust, aki segít feltérképezni, hogy ezen belül konkrétan mi állhat a háttérben! Minden jót kívánok!


        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. július 04., 15:53; Megválaszolva: 2010. július 08., 14:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: