• 10 éves kisfiú tanulási zavara

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő/doktor! Az alábbi kérdésekkel fordulnék önhöz. Kisfiam jó képességű, fogékony, tájékozott, közvetlen, barátkozó és igen kreatív. Iskolai teljesítményével mégis problémák vannak. A magyar olvasás és helyesírás elég nehezen megy - még sok gyakorlás után is - míg angolul folyékonyan olvas és helyesen ir, természetesen a korának megfelelő tananyagból, matematikából és környezetismeretből is nagyon jól teljesít. Voltunk már dislexia és disgrafia vizsgálaton is, ami negatív lett. A terhesség alatt ciszták voltak az agyában a mozgásközpont környékén, de az 1 hónapos kontrolon már nem volt kimutatható, nem tudom, hogy van-e ennek jelentősége. Különböző fejlesztéseket, korrepetációt is kipróbáltunk, de nem sok eredményét látom. Egyszerűen nem tudom mi lenne a megoldás erre a problémára, pedig lépnünk kellene valamilyen irányba, mert látom rajta, hogy eléggé elszomorítja a "sikertelenség" a fenti két tantárgyból. Köszönettel várom válaszát!

        Ujpál Zsófia válasza a tanulási zavar témában

        Kedves Levélíró! Abból, hogy a tanulási problémák a magyarra korlátozódnak, úgy tűnik, nem a kisfiú képességeivel vannak a problémák. Hiszen környezethez is kell olvasni, és angolban is meg kell tanulni a nyelvtant. Elképzelhető, hogy a tanárral vannak nehézségek, vagyis a kisfia ehhez a tanárhoz fűződő kapcsolatával. Általában ezt a két tantárgyat ugyanazon tanár szokta oktatni, gondolom ez itt is igaz. Lehet, hogy valamiért nem szereti a fiú ezt a tanárt, vagy tart tőle, és ez okozza a problémát, amikor teljesítményhelyzetbe kerül. Az is lehetséges, hogy amikor ezzel a tantárggyal ismerkedett, akkor volt valamilyen meghatározó negatív élménye, és kihat azóta is a tanulmányi eredményére. Érdemes volna ezen a vonalon elindulni, és ha a fia korábbi vagy mostani iskolai tapasztalatai ezt igazolni látszanak, akkor a következő lépésként fel tudnak keresni egy pszichológust, gyermekpszichológust, aki segít feltérképezni, hogy ezen belül konkrétan mi állhat a háttérben! Minden jót kívánok!

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Ujpál Zsófia
        pszichológus

         Ujpál Zsófia

        Kérdés: 2010. július 04., 15:53; Megválaszolva: 2010. július 08., 14:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktor Úr! 3 éve vagyok a párommal. Volt korábban is partnerem, aki miatt kicsit aggódtam, hogy mi van, ha a leggyakoribb nemi fertőzést, chlamydiát kaptam (elég sok partnere volt az ex páromnak) Nincsenek különösebb panaszaim....
        Kedves Doktor Úr! Évek óta sokat diétázom az epés refluxom miatt. Csontritkulásom van, a reumatológusom 5 hónapra D3-30000-es D-vitamint javasolt. Két hete vettem be az ötödiket, azóta a gyomrom keserű, savanyú, hányinger, étvágytalanság,...
        Tisztelt Doktor Úr! Múlthét folyamán Hétfőn, és Kedden hasmenésem volt, semmi fájdalommal. Folyékony, sárgás szín. Azután a további napokban (Szerda, Csütörtök, Péntek, Szombat) nem volt székletem, és ugyanúgy táplálkoztam ahogyan...
        Tisztelt Doktor úr! Medserv+ szűrésem eredménye kenet: negatív, hr HPV tipizálás: negatív. Viszont a reaktív és reperatív jeleknél be van jelöve a Metaplasia és a Regenerátió. Ez mit jelent? Aggódnom kell miatta? Emailen kaptam az...
        Tisztelt Doktor Úr! 28 éves férfi vagyok 182cm 68kg. Problémáim 19 éves koromban kezdődtek, puffadással és görcsös hasmenéssel küszködtem. Ételintolerancia vizsgálat több étel intoleranciát mutatott ki. Szigorú diéta mellett a hasmenés...
        Jóízűen túladagolva görögdinnyét ettem, aznap kaptam Hepatitis B elleni védőoltást is. Hajnali 4-től reggelig szüléshez hasonló görcseim voltak a gyomromban.Egyszeri hasmenéssel megszűnt a fájdalmam. Ez kb. 2 hónapja történt. Azóta...
        26.hetes terhes vagyok. . MALTOFERFOL 2x1 egyet szedek anaemiara /htk: 31 hgb:114 vvt.3,44/ mellette szedem a Femibion2. Nem lesz valamiből túladagolás. Szedhetem mindkettőt ilyen mennyiségben vagy csökkentsem valamelyik szedését.
        Tisztelt Doktor Úr! Éveken keresztül folyamatosan köhögtem, mindig "légcsőhurutra" kezeltek, bár semmi nem volt kimutatva. Idén tavasszal a tünetek erősödtek, már szinte a hányásig ment a köhögés. Aztán a hányásig ment a köhögés, most...
        Tisztelt Doktornô/ùr! Laboreredmènyemben a következô èrtèkek mutatnak eltèrèst: Koleszterol total 219 (normal kevesebb mint 200 mg/dl) LDL koleszterol 147 (normal kevesebb mint 100 mg/dl) Non HDL koleszterol 174 (normal kevesebb mint 130...
        Tisztelt Doktor úr! D. András vagyok 48 éves. Ez úton keresem meg önt ismét remélve, hogy több éve húzódó problémámra talál gyógyírt. 2016 márciusában voltam önhöz vastagbél tükrözésen hasmenés,székrekedés problémák miatt. A...