Tanulási problémák serdülőknél

13 éves, hetedikes fiam egyre rosszabb jegyeket hoz haza. A kisebbik kitűnő tanuló négy éve. Mindkét fiammal egyformán foglalkozom, a nagyobbal még inkább többet. Kérdéseimre mindig ugyanazt válaszolja, hogy nincs semmi gond, ő figyel. Elvileg mindent megbeszélünk, tudja, hogy bármit elmondhat. El is szokta.. A tanulással kapcsolatban viszont csak szenvedünk, annak ellenére, hogy mindenki szerint jó képességű gyerek. Nem tudom, mit tegyek, hogy jobban tudjak neki segíteni.

Legfrissebb cikkek a témában

Ujpál Zsófia válasza tanulási zavar témában

Kedves Kérdező!

A tanulási nehézségekkel érdemes még idejében foglalkozni, hiszen ezek későbbi önértékelési zavarokhoz, szorongáshoz vezethetnek, a diáknak elveszik a kedvét az egész tanulástól, mert csak egy stresszes „muszáj” cselekvéssé válik. Sokszor az erős megfelelés vágy, önbizalomproblémák állnak a tanulási nehézségek mögött, a belső lelki feszültség miatt csökken a koncentrációképesség és romlanak a memória funkciók. Első szülött gyermekeknél gyakori a fokozott teljesítményorientáció, amelynek alapja valahol mélyen a kisebb testvérével való rivalizációig nyúlhat vissza. Hogy az Ön fia esetében pontosan mi állhat a dolog hátterében, azt érdemes volna személyesen is megbeszélniük egy pszichológussal, akár, ha van ilyen, az iskola pszichológusával. Fontos, hogy ne szidalmazással reagáljanak a rosszabb jegyekre, főleg, ha ő látszólag is mindent megtesz a jobb teljesítményért. Legyenek türelemmel, és próbálják hangsúlyozni, hogy nem ővele van a gond, lehet, hogy csak máshogyan kell tanulni. Fontos, hogy a szülő is el tudja fogadni a rossz jegyet, és ne kudarcnak fogják fel. Minél tragikusabbnak látja a szülő, annál tragikusabbnak érzi a gyermek is. És így minél nagyobb elvárásokat érez a gyermek, annál nagyobb szorongással tölti el a tény, hogy ennek nem tud megfelelni. Próbáljanak meg együtt kidolgozni olyan trükköket, technikákat, amelyekkel jobban tud koncentrálni, figyelni. Van olyan kisgyerek például, akinek közben mozognia kell, mert nagyon aktív természetű, ő csak így tud figyelni. Amennyiben személyes tanácsadás mellett döntenek, úgy abban is tudok segíteni, hogy megfelelő szakembert találjunk az Önök számára.

Minden jót kívánok!

Kérdés: 2011. január 30., 13:55; Megválaszolva: 2011. február 01., 13:58
Kérdések és válaszok: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés
3 hónapos kisbaba fogzás
Lassú gyarapodás az első 2 hónapban
éretlen csípő
Újszülött ,D vitamin szedés.
Mi az oka?