• Húgyhóyag-kivezetés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Szerkesztőség! édesapámnál húgyhólyagrákot diasznosztizáltak idén máriusban, június 2én daganat 90 %-át eltávolitották, s a maradék 10 % kivételét /ami a hólyag falábn maradt/ a húgyhólyag egyidejű eltávolitásával javasolják, plusz az orvos egyúttal kivenné a prosztatát, ondovezetéket, ondóhólyagot és a húgycsövet is. a rák még localizáltan van jelen a szervezetében, az orvos mégis ugy gondolja, hogy a lehetésges továbbterjedésnek vennék elejét azzal, hogy ezeket a rákkal egyelőre nem érintett szerveket is eltávolitaná. A húgyhólyagját kivezetnék. Valóban indokolt rögtön egy ilyen drasztikus mútét? Milyen élete lenne a műtét után édesapámnak? Mivel kell számolnia? Erről nem adott tájékoztatást az orvos. Hallottuk más orvostól, hogy a vékonybeléből később lehetne saját húgyhólyagot képezni, de ezt az operáló orvos meg sem emlitette és a PET CT-t is feleslegesnek minősitette, mondván, ez az egyetlen utja a végleges gyógyulásnak. Hagyjuk rá magunkat az ő elképzelésére, Vagy mivel lehetne még próbálkozni? Édesapám energikus, tevékeny, jóétvágyú, optimistn gondolkodik, senki meg nem mondaná, hogy milyen súlyos betegséggel küzd. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvüzlettel P. Anikó

        Dr. Szegedi Krisztián válasza a húgyhólyag-rák témában

        Nagyon nehéz kérdést vetett fel. Jelenleg az elfogadott nézet az, ha hólyagrák esetén bizonyított az izominfiltráció és a képalkotó vizsgálatok alapján a folyamat szervre lokalizált, valamint a beteg általános állapota megengedi, úgy a hólyag eltávolítása indokolt, ez általában a prostata illetve az ondóhólyagok, valamint pozitív sebészi szél esetén a húgycső eltávolításával is járhat. Kismedencei nyirokcsomó eltávolítás kötelező. Ez az eljárás úgynevezett ablatív része. A vizeletelterelésre számos megoldás létezik. Ebben döntő tényező lehet az operáló intézet által elfogadott és gyakorolt eljárás. Magyarországon a legelterjedtebb és talán a legelfogadottabb az úgynevezett uretero-ileo-cutaneo stoma. Magyarul ez annyit tesz, hogy a két vesevezetéket egy kirekesztett vékonybélkacsba ültetik, majd ezt a a hasfalon, általában a jobb oldalon vezetik ki. A módszer hátránya az, hogy stomás zsákkal kell tovább élnie, előnye -elméletileg -a kisebb műtéti megterhelés, kisebb komplikációs ráta kedvezőbb onkológiai eredmények (függ az operetőrtől!). Több úgynevezett vizelettároló megoldás létezik, melyek felsorolására nincs lehetőség. Ezek lényege, hogy bélből készül a vizelettároló tartály, mely a testen belül helyezkedik el. Mindkét megoldás lényege az hogy a húgyhólyag tumor maradvány nélkül kerüljön ki a szervezetből. A beteget általában nem ez érdekli, hanem a vizelet elterelés formája. Ezt a kérdést viszont kezelőorvosukkal kell megbeszélniük.


        Dr. Szegedi Krisztián
        urológus

        Dr. Szegedi Krisztián

        Kérdés: 2010. augusztus 07., 20:45; Megválaszolva: 2010. augusztus 24., 09:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: