• Carcinoma papillare-hogyan tovább?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Nagymamám (70 éves), pajzsmirigytúlműködés miatt műtötték, s utána a szövettan kimutatta, hogy rosszindulatú pajzsmirigy daganata van. Kérem, segítsen értelmezni a szövettani leletét!: Struma nodosa colloides partim dystrphicans. A nagy strumagöb szomszédságában subcapsularisan 7,5 mm legnagyobb átmérőjű papillaris carcinoma gócot találtunk. A daganat területében kiterjedten hyalinos kötőszöveti rostok szaporodtak fel, melyhez nagy csontmetaplasiás gócok kialakulása társult. Tokja nincs, follicularis szerkezetű. A hyalinosan átalakult tumoros terület összeolvad a pajzsmirigy tokjával, de annak infiltrációja valószínűsíthető. A resectios vonalban daganat nincs, de helyenként csupán mikroszkópikus nagyságrendű az ép szegély. Mellékpajzsmirigy részletet nem találtunk. Tumor típusa: carcinoma papillare, Peritumorális érinvázió: nem látható, TNM beosztás: pT1 pNX pMX, Resectiós szélek: resectió épben történt, a legközelebbi resectiós távolság kisebb, mint 0,5 mm. A sebész visszairányította az endokrinológiára, ahol csak 10 nap múlva fogadják, az időpontnál az szerepelt, hogy nem sürgős. Számomra a rosszindulatú daganat és a nem sürgős ellentmond egymásnak. Kérem, segítsen, hogy mik ilyenkor a további teendők? Válaszát előre is nagyon köszönöm! Üdvözlettel

        Dr. Boros Miklós válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt Kérdező! A pajzsmirigyrákok közül a papilláris típusú a jobb prognózisúak közé tartozik. Az endokrinológus kiegészítő jód izotópos kezelést fog javasolni. A kérdésből nem derül ki, hogy mindkét pajzsmirigy lebeny eltávolításra került-e? Javasolt a szövettan ismeretében az ellenoldali lebenyt is kivenni. A 10 nap jelent késlekedést, a rosszindulatú daganatok között kifejezetten jó prognózisú a papillráis pajzsmirigyrák.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010. július 30., 03:26; Megválaszolva: 2010. augusztus 02., 12:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: