• Daganat a gerincen,- van primer ??- Mi a teendő?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! Ma kora délután már írtam Önnek, most vettem észre, hogy a címben nem tettem egy helyre kérdőjelet, de ez nagyon fontos, hogy legyen, mivel a kérdésem egyike, hogy lehet-e primer daganata Édesapámnak- eddig ugyanis egyik vizsgálat sem mutatott ki, viszont így a probléma forrásának hiányában a kezelés is nehezebb! Így a levelemet még egyszer elküldöm! Tisztelettel:!Szalay Dóra Édesapám (48 éves, villamosmérnök, egészséges, jó fizikumú, litéri lakos, Veszprémben dolgozoik) fél éve kezdett el fájdalmat érezni a derekán, a hátán- később kiderült, hogy daganat van a gerincén, és a bordáin is- CT és MR vizsgálaton is volt májusban. A CT alapján az MR-en primer tumort kerestek- sikertelenül, az MR eredményei: a th 11es csigolya secunder folyamat igazolódott, baloldalon a 3,as és 5-ös bordán- (az utóbbin 23 mmes) lágyrész kiszélesedés található. Th 11es csigolya feltöredezett,Bal oldalon a csigolyacorpus mellett 16 mm vastagságú, kiszélesedett lágyrészlátbatő, mely a canalis spinalisba is betör (MR vizsgálat őta ismert elváltozás). Th3 csigolya corpusában is megfigyelhetó egy kb. 15 mm-es lyticus elváltozás. A többi szervén az MR nem mutatott ki elváltozást, de amáján felmerült a metastasis, ugyanis azt írták, hogy Máj nem nagyobb, denzitása natívan normális, szerkezete natívan homogén, vénás flízisban a 6-os segmentumban egy 9 mm-es, rosszul határolt, hypodens terület figyelhető meg. Késői fázisban az elváltozás nem azonositható. Apát június 10-én megműtötték a Th 11es csigolya miatt- már járni is nagyon fájdalmas volt neki. A Th 11es corpectomia, th. decompressio, legacy fixatio műtétet tehát a Gerincgyógyászati Központban megtörtént, a daganatot nem tudták eltávolítani, hanem vettek belőle mintát szövettanra, illetve fémből pótolták a csigolyát, amit a daganat már teljesen elpusztított, és az idegpályát is felszabadította az orvos. A csigolyán gerincvelő kompresszió maradt. Apa állapota nem romlott azóta, járni csak 2 bottal tud, jobb lábát gyengének érzi. Jelenleg Kaposváron kezelik sugárkezelést kap, 3 hétig- ez az utolsó hét. A szövettan eredménye múlt héten érkezett- telefonon értesítették a pesti kezelőorvost, hogy rákot nem mutattak ki a mintán. Szeretném megkérdezni, hogy ,most ez azt jelenti-e, hogy nem volt rákos a minta, vagy az lehetett, de nem tudtak rajta kimutatni rákot? Apa szeretett volna PET CT-re is elmenni, de ma értesítették, hogy 2 hónapig ez nem lehetséges, mivel a sugárkezelés befolyásolhatja az eredményeket. Így most tanácstalanok vagyunk. A veszprémi onkológusunk a PET CT eredményéig nem igazán tud mit tenni- a májon fognak majd biposziát elvégezni, mert a metastasis kérdőjelesen fenállhat a májon, de eddig ez nem bizonyított. A vese eredetű daganatogk szoktak állítólag nagy vérzéssel járni- és apa a műtét során rengeteg vért veszett, mivel nagyon vérzett a daganat- viszont a májusi MR nem mutatott ki daganatot a vesén. Vagyis primer tumor eddig sehol sincsen, a kaposvári orvos szerint lehet, hogy nem is rák, ami apának van. Kérem, adjon tanácsot, -ha voltak már ilyen betegei, őnáluk mindez milyen eredményeket hozott-mik az esélyek, mit tehetnénk még a gyógyulása érdekében? A dereka apának továbbra is fáj, de az állítólag porckorongsérv miatt. A járása pedig nem romlik, de nem is érez javulást- tud majd ismét bot nélkül menni? Mit tehetnénk a PET CT elvégzéséig- ami ugye 2 hónap még? Nem romolhat addig is az állapota? Előre is köszönöm a választ! Üdvözlettel: S. Dóra

        Dr. Csuth Ágnes válasza a daganat keresés témában

        Tisztelt Kérdező! A probléma ritka, de nem egyedi. Ismertek olyan esetek, ahol a primer daganat nem kimutatható kis mérte miatt. Sajnos ezen esetekben a boncolás deríti ki az igazi okot. A szövettani eredmény pontos ismerete nélkül nem lehet nyilatkozni, de előfordulhat, hogy az érintett területen nem lehet daganatot kimutatni. A szövettani vizsgálat eredményével onkológiai bizottságnak kell dönteni a további kezelésről. Az idegsebész tudja megmondani az esetleges további kimenetelt a szövettan ismeretében. A 2 hónapos várakozás alatt a kimenetel senki nem fogja tudni megmondani. Kérjék onkológiai bizottság véleményét. A májól a szövettani mintavétel előreviheti a diagnózisalkotást.


        Dr. Csuth Ágnes
        családorvos

        Dr. Csuth Ágnes

        Kérdés: 2010. július 20., 23:16; Megválaszolva: 2010. július 23., 09:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: