• Szájgarat rosszindulatú daganatával kapcsolatban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Édesapám betegsége miatt keresem fel Önt. Már írtam néhányszor,tudom mi van vele,csak azt nem tudom mi várható. Az a gond a kezelőorvosok nem nagyon tájékoztatnak minket.Leírom a zárójelentést,amivel hazaküldtek minket 3 hétre: Diagnózis:C1090 Szájgarat rosszindulatú daganata.80703 Carcinoma planocellulare.Hiszt: cc.planocellalure T2N3MX Status: A jobb tonsilláris árokban,az elülső garatívet is érintő kb.2-3 cm-es aprógöbös szövetszaporulat,mely a nyelvgyököt nem éri el.A jobb nyakfélen egy kb 8 cm átmérőjű,alapjához rögzült fixált,de nem fluctuáló terime tapintható.A bal nyakfél szabad. Nyaki UH: Az SCM vetületében egy 71*46 mm-es inhomogén terime.A parotisban 15*10 mm-es kettős megnagyobbodott nyirokcsomó.A b.oldali nyakfélen kóros nycs.nem mutatható ki. Leletek,konzíliumok: Haematológia,Kis vérkép: VVT: érték:4,1 referencia érték:4,5-5,6 Hgb: érték:12,4 referencia érték:14-18 HTK: érték:0,37 referencia érték:0,42-0,52 Klinikai kémia: Gamma-gt: érték:36 referencia érték:5-32 Ionok: Nátrium: érték: 134 referencia érték:135-150 A vérkép többi adata értékeken belül van,csak ezek az adatok eltérőek.A további kérdésem az,hogy ezek az eltérések mennyire komolyak,és mik ezek? 5.04-én kapott kemót,aztán kapta a sugarat minden nap.A sugárkezelés hatására kialakult mellékhatások miatt kezelését szüneteltetik.Otthonában javasolt tüneti terápia,Tantum verde,3*1 Calcimusc,2*1 Cataflam V50,2*20mg Quamatel,Susp.anaest.,sze.Analgetica forte kúp. E hónap 21-én folytatják a kezelést. Az a problémánk,hogy alig eszik,iszik egész nap,mert annyira fájlalja a nyelvét és a torkát,mikor nyel.Nagyon sokat fogyott,és semmi erő nincs benne. Félünk,hogy a további kezelések mégjobban lerobbantják őt.Ezek tényleg "csak" a kezelések mellékhatásai,vagy már annyira rossz állapotban van? Elvileg hátra van neki még egy adag kemó,meg sok-sok sugár.Félünk,nem fogja bírni. Mit javasol?? Köszönettel: Dognai Attila

        WEBBeteg szakértő válasza a daganatos betegség témában

        Dognai Attilának

        8 centiméteres (Jézusom!) áttét van a Papa nyakán a garat-tumorból.

        Miért kellett ezt ekkorára növeszteni? Nem volt nehéz a nyelés a garat-daganattól már kb. fél éve?

        A megoldás (próbálkozás egy eleve csaknem gyógyíthatatlan emberrel) arról szól, hogy gyógyszerek, meg sugárkezelés együtt ("radiokemoterápia").

        Nem garantált.

        Próbálkozás. Talán van 10-20% esély. Nem több.

        Azt is lehet csinálni, hogy a család - biztosan szakértők gyülekezete - "félünk, hogy a további kezelések még jobban lerobbantják Őt".

        Döntsön: ne engedje akkor a további kezelésket, biztos Ön jobban tudja.

        Ne adja meg a Papának azt a 10-20% esélyt se.

        De akkor ez az Ön felelőssége.

        Furcsa helyzet, ha a család még egy kicsi esélyt sem akar adni egy betegnek, és a csaknem gyógyíthatatlan helyzetben valamit vár az egészségügytől.



        Kérdés: 2010-06-09 09:52:39; Megválaszolva: 2010. június 09., 09:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: