• Dysplasia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt DoktorNő/Úr! Tanácstalan vagyok a leletemmel kapcsolatban. Két hete fájogat a derekam, fáj a bal csípőm, fáj és zsibbad a bal combom külső része, a zsibbadás lehúzódik a bal lábszár belső részére. Előrehajolásnál intenzívebb a fájdalom, de még ágynyugalomban is van. Leletem: "A lumbalis csigolyák peremei megnyúltak, porcrés megtartott. A csigolyatestek mérsékelten porotikusak, de compressio nincs. Mindkét oldali csípőizületben vápatetők enyhén dysplasiasak. Mk.combnyak enyhe fokú valgus állásban látható. A csípőizületi rések és az SI izületi rések megtartottak. Az S.I. kis spina bifida." Ez jelezheti, hogy már csípőizületi protézisműtét előtt állok, vagy még fizikoterápia elég? Esetleg csontritkulás elleni gyógyszerek kellhetnek? Köszönettel: Mária58

        WEBBeteg szakértő válasza a csontritkulás témában

        Kedves Mária!

        Gondolom, a neve mellett lévő szám a korát jelenti, és ebben a korban természetes az ún. postmenopausalis osteoporosis, vagyis a változó korba lépő nők két fontos, csontok szerkezetére védő hatással levő hormon termelése szűnik meg, ezáltal következik be a csontritkulás (osteoporosis).

        Ez először azokat a csontokat érinti, melynek gazdag szivacsos állománya van, ilyenek a csigolyatestek, ill. a csukló. Ezért gyakori idősebb korban ezek gyakori törése. A röntgem lelete arra utal, hogy önnél  még a csontritkulás kezdeti fázisa áll fenn.

        A teherviselő ágyéki csigolyáknál szokott valóban először kezdődni, erre utalnak a leletben leírtak, ill. az ön tönetei is. Az, hogy a porcrések megtartottak, azt jelenti, hogy a csigolyaközti porckorongok még nem lapultak el, vagyis víztartalmuk még megtartott, de bizonyára vannak olyan porckorongok, melyek degenerációja elkezdődött, ezáltal valamelyest nyomást gyakorolnak a gerincvelőből kilépő ideggyökökre, ezért vannak kisugárzó fájdalmak és zsibbadás.

        A dysplasiás vápa és a combfej valgus állása részben alkati adottság, részben a porosissal függ össze, de kétségtelen, hogy az ilyen csípő hamarabb "kopik" és hamarabb jön létre az. un. coxarthrosis, a csípőízület degeneratív, kopásos betegsége, melynek végállapotában (állandó fájdalmak, kifejezett mozgáskorlátozottság a csípőben, végtagrövidülés) valóban a csípőízületi protézis beültetése jelenti a gyógyító megoldást.

        Ön még itt nem tart, mindenképpen szükséges ún. csontdenzitometriás (csontsűrűségi) vizsgálat, melynek van egy meghatározott értéke, s ez mutatja, milyen mértékű a csontritkulás. Ezeket speciális, osteoporosis szakrendeléseken végzik reumatológián, nőgyógyászaton, ortopédián. A kezelése részben gyógyszeres, részben fiziotherápia, ill. esetleg életmódbeli változtatás, mint pl. testsúlycsökkentés, több mozgás, úszás, kalcium dús étrend.

        Azt tanácsolom tehát, hogy a fent említett vizsgálat történjen meg, ezt követően jöhet a kezelés, mely a tünetektől függően komplex is lehet:reumatológia, ortopédia, idegsebészeti.

        Üdvözlettel:  Dr. Juhász Csaba

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-03 21:50:34; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 14:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Sedron75mg szedése után egy héttel Béta Crosslaps teszt értékem 169pg/ml (referencia érték 16-584) Mennyire kockázatos egy elhalt és fájdalmas fog eltávolítása,illetve kb mennyi idő eltelte után lesz kevésbé...