• Wegener

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 23 éves lány vagyok, 8,5 éve diagnosztizáltak nálam Wegener-féle granulomatózist. Ezalatt az idő alatt már rengeteg kezelési módszerrel próbáltak segíteni rajtam, de sajnos hosszabb távon eddig nem segített egyik sem - már ami a vesémet illeti. Jelenleg Sandimmun Neroal-t szedek, a szteroidot már teljesen elhagyták,és most - immár három év után az orvosom újra változtatni szeretne a terápián. Immuran lenne az új gyógyszerem (ezt már szedtem néhány éve, és nem segített), természetesen szteroid kíséertében. Szteroidot kb. 5 évig szedtem folyamatosan, azóta nem. Megtapasztaltam minden mellékhatását, és úgy döntöttem, többé nem szeretnék szteroidos kezelésben részesülni. Kérdésem az lenne, tudna -e valamit, esetleg valakit javasolni, ami (aki) segíthet rajtam, illetve azt, hogy érdemes -e határokon kívül próbálkozni. Akárhova elmennék, ha tudnám, hogy van lehetőség más kezelésre. Válszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Vivien

        Dr. Szántó Antónia válasza a wegener témában

        Kedves Vivien, szteroid nélkül sajnos nagyon nehéz hatékonyan kezelni a Wegener-granulomatosist, nemcsak Magyarországon, de a világon bárhol máshol is. Nem tudom, mit jelent az, hogy a veséjének egyik gyógyszer sem segített eddig, mert nem írta meg, hogy milyen állapotban voltak/vannak a veséi. A Wegener-granulomatosis kezelésében hatékonyak bizonyos új gyógyszerek is (mycophenolate mofetil, anti-CD20 kezelés), de Magyarországon ebben a betegségben még csak egyedi méltányossággal és az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyével lehet ezeket alkalmazni. A részletek ismerete nélkül azonban ennél többet nem tudok mondani. Ugyanakkor, legtöbbször ezek mellé az új gyógyszerek mellé is szükséges adni steroidot...


        Dr. Szántó Antónia
        belgyógyász-immunológus

        Dr. Szántó Antónia

        Kérdés: 2010. augusztus 23., 16:59; Megválaszolva: 2010. augusztus 26., 11:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben: