• Henoch-Schönlein purpura

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! 31 éves vagyok. Egy éve jelentkezett Henoch-Schönlein purpurám ismét kiújult. A bőrtünetek néhány hét után szinte teljesen eltűntek, viszont vesetájéki és ízületi fájdalmaim erősödtek, állandóan szédülök, hányingerem van, a mandulám idült gyulladását állapították meg, legfrissebben pedig (nyilván ez utóbbival összefüggésben?) homloküreggyulladást. Antibiotikumokra nagyon rosszul reagálok (korábbi években történt tartós szedésük miatt). Mivel a bőrgyógyászaton jelenleg nem tudnak mit kezdeni problémáimmal, mit tanácsolnak, hova fordulhatnék? Köszönettel a válaszukért

        WEBBeteg szakértő válasza a Henoch-Scönlein purprua témában

        Tisztelt Kérdező!

        A visszatérő immunbetegség hátterében elképzelhető, hogy a mandulák szerepelnek gócként, így ha csak chronicus gyulladás van, érdemes lenne minél hamarább ezeket kivetetni. A vesetáji fájdalmat is komolyan kell venni, mindenképpen kell vizeletvizsgálatot végezni, melynek során megnézik, hogy van-e kimutatható vér, vagy fehérje, illetve magát a vesefunkciós paramétereket is ellenőrizni kell, valamint hasi UH vizsgálatot a vesék megítélésére.

        Amennyiben veseérintettség is van, szóba jön immunszuppresszív kezelés, elsőként szteroid kezelés is. Az antibiotikum nem fogja meggyógyítani a betegségét!
        Tehát semmiképpen se a bőrgyógyászok kezeljék a betegségét, hanem belgyógyász, vagy immunológus szakorvoshoz forduljon!! Az ízületi panaszok szintén a betegség részeként jelentkezhetnek, kis mennyiségű folyadék is felhalmozódhat az ízületekben, leggyakrabban a lábfejen, bokáknál, vagy a térdeknél jelentkezik a duzzanat. Ennek szintén ugyanaz a kezelése, mint a többi tünetnek, tehát gyulladáscsökkentő, immunszuppresszív kezelés szükséges.


        Tisztelettel:   Dr. Szamosi Szilvia belgyógyász

         


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-01 22:23:32; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 07:46

      • Kérdések és válaszok a témakörben: