TECHNESCAN PYP por oldatos injekcióhoz

betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Technescan PYP és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Ez a gyógyszer kizárólag diagnosztikai célra alkalmazható.

A TechneScan PYP injekciós oldat készítéséhez alkalmas por. Radioaktív nátrium-pertechnetát (99mTc) oldattal elegyítve technécium (99mTc)-jelzett pirofoszfát keletkezik. Ez a készítmény a beadást követően időlegesen felhalmozódik bizonyos szervekben vagy szövetekben (pl. a lépben). Mivel a készítmény kis mennyiségű radioaktív anyagot tartalmaz, kívülről speciális mérőberendezéssel (kamerával) kimutatható, és pontos kép kapható a radioaktivitás eloszlásáról a szerveken belül. Ilyen módon az orvos értékes információt kaphat a vizsgált szerv felépítéséről és működéséről.

Alkalmazási terület

A TechneScan PYP a szívfunkciók, a szervek vérátáramlásának vizsgálatára, az érrendszer rendellenességeinek felderítésére, rejtett belső vérzések helyének megállapítására, a lép leképezésére és vértérfogat meghatározására alkalmas.

Kezelőorvosa tájékoztatja Önt, hogy milyen célból használ TechneScan PYP készítményt.

TECHNESCAN PYP por oldatos injekcióhoz GYÓGYSZERINFÓK

Hatóanyag
Technetium-99m tin pyrophosphate

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal >

Gyártó:
Mallinckrodt Medical BV
Vényköteles?
vényköteles
vényköteles
A gyógyszer orvosi receptre alkalmazható: Orvoskereső

Kiszerelések

  • 20 mg

Betegtájékoztató tartalom

2. Tudnivalók a Technescan PYP alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a TechneScan PYP-et,

  • ha allergiás (túlérzékeny) a nátrium-pirofoszfátra, vagy a TechneScan PYP egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az izotóppal jelzett TechneScan PYP készítményt megfelelően képzett szakszemélyzet adja be, ezzel kapcsolatban Önnek nincs teendője. Mivel a radioaktív anyagok felhasználását, kezelését és hulladékba helyezését szigorú törvényi előírások szabályozzák, ezért a TechneScan PYP készítmény alkalmazására megfelelően kialakított kórházi körülmények között kerülhet sor. A készítményt képzett szakemberek kezelik és adagolják, akik megfelelő gyakorlattal rendelkeznek a radioaktív anyagok biztonságos kezelése területén.

Kezelőorvosa tájékoztatja Önt, hogy mire kell különleges figyelmet fordítania a készítmény beadását követően.

Mire kell még ügyelni?

A TechneScan PYP készítmény beadásakor kis mennyiségű radioaktivitás kerül a szervezetbe. Az ezzel járó kockázat igen alacsony, és a kezelőorvos csak akkor alkalmazza ezt a vizsgálati eljárást, ha a várható eredmény meghaladja a készítmény beadásával járó kockázatot.

Orvosa tájékoztatni fogja, ha a jelen gyógyszer használatát követően bármilyen speciális óvintézkedésre van szükség. Bármilyen további kérdésével kérjük, forduljon orvosához.

Terhesség és szoptatás 

Amennyiben a terhesség lehetősége fennáll önnél, vagy Ön szoptató anya, erről feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát! A radiogyógyszerek csak megfontolás után alkalmazhatók terhességben. A kezelőorvos csak akkor alkalmazza ezt a vizsgálati eljárást, ha a várható eredmény meghaladja a készítmény beadásával járó kockázatot. Előfordulhat, hogy a kezelőorvosa megkéri Önt, hogy egy bizonyos ideig függessze fel a szoptatást.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

Egyéb gyógyszerek és a Technescan PYP

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Bizonyos gyógyszerek hatást gyakorolhatnak a TechneScan PYP készítménnyel végzett vizsgálatok során kapott eredményekre. A vesevizsgálatokat befolyásolhatja a heparin, az ón túl magas koncentrációja, továbbá alumínium, prazozin, metildopa, hidralazin, digitáliszokkal rokon vegyületek, kinidin, alfa-adrenerg blokkolók (pl. propranolol), kalcium-csatorna blokkolók (pl. verapamil, nifedipin), nitrátok (pl. nitroglicerin), antraciklin antibiotikumok, jódozott kontrasztanyagok és teflon-katéter jelenléte is.

3. Hogyan kell alkalmazni a Technescan PYP-et?

A TechneScan PYP mindig kórházban vagy annak megfelelő körülmények között kerül alkalmazásra. A gyógyszert mindig szakképzett, a radioaktív anyagok biztonságos kezelésében gyakorlott személy fogja Önnek beadni.

Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy pontosan mennyi készítményt kell az Ön esetében alkalmazni. Ez az a minimális mennyiség lesz, amely a szükséges információk megszerzéséhez feltétlenül szükséges, és egyben a legkisebb sugárterhelést jelenti az Ön számára.

A készítmény megfelelő alkalmazásának módja

Az alkalmazott dózis 1 - 925 MBq TechneScan PYP készítmény intravénásan beadva (megabekverel - a radioaktivitás mértékegysége). Gyermekek esetében alacsonyabb dózisok alkalmazhatók. A beadandó dózis számítása a testsúly alapján történik. 

A vizsgálatok az injekció után, az alkalmazott módszertől függően, különböző idő elteltével történnek.

Milyen gyakran fogja Ön ezt a készítményt kapni?

Egyetlen injekció elegendő ahhoz, hogy az Ön orvosa a szükséges információ birtokába jusson.

Ha az előírtnál több TechneScan PYP került alkalmazásra

Mivel a TechneScan PYP-et szakorvos adja szigorúan ellenőrzött körülmények között, túladagolás veszélye nem áll fenn. Minden szükséges esetben Önt orvosa a megfelelő kezelésben fogja részesíteni.

Mi történik, ha kimarad egy adag készítmény?

Ennél a készítménynél ilyen eset nem lehetséges.

Mi történik, ha TechneScan PYP készítmény adagolását leállítják?

Ennél a készítménynél ez nem jelent kockázatot.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a TechneScan PYP is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A TechneScan PYP készítmény beadását követően rendszerint nem tapasztalhatók mellékhatások. 

A mellékhatások az alábbi gyakoriság szerint fordulhatnak elő:

Ritka (10 000 kezelt betegből 1-10 esetben észlelhető) mel¬lék¬ha¬tások: kiütés, fejfájás, értágulat, émelygés, szédülés, zavartság, a kar és az arc duzzadása, vörösödés, viszketés az injekció helyén, verítékezés, alacsony vérnyomás, szívritmuszavar és fülcsengés. 

A kórházi körülmények és a szakszemélyzet biztosítja a ritkán, de esetlegesen előforduló mellékhatások megfelelő kezelését.

Ez a készítmény nem tartalmaz olyan anyagot, ami a készítmény alkalmazása szempontjából kockázatot jelentene.

Minden egyes betegnél az ionizáló sugárzás alkalmazásának indokolt alapja kell, hogy legyen a valószínűsíthető diagnosztikai előny. Az adagolt aktivitásnak olyannak kell lennie, hogy az elvárt diagnosztikai vagy terápiás eredmény függvényében a sugárdózis a lehető legalacsonyabb legyen.

Az ionizáló sugárzás alkalmazása összefüggésben van a rák keletkezésével és örökletes károsodások kialakulásának lehetőségével. A diagnosztikai célú nukleáris medicina vizsgálatoknál a jelenlegi bizonyítékok azt mutatják, hogy az alkalmazott alacsony sugárdózis miatt ezek a nem kívánt mellékhatások alacsony gyakorisággal fordulnak elő. 

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. 

A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. 

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Technescan PYP-et tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! 

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a TechneScan PYP készítményt.

A TechneScan PYP készlet 2-8°C-on tárolandó.

A jelzett készítményt 2-8°C között megfelelő árnyékolót használva maximum 8 órán át lehet tárolni. 

Bármilyen fel nem használt készítmény, illetve hulladékanyag megsemmisítését a helyi előírások szerint kell végrehajtani. 

A kórházi szakszemélyzet biztosítja, hogy a készítmény tárolása megfelelő körülmények között történjen, és ne használják fel a lejárati időn túl.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a TechneScan PYP?

A készítmény hatóanyaga a nátrium-pirofoszfát-dekahidrát

Mindegyik injekciós üveg 20 mg nátrium-pirofoszfát-dekahidrátot tartalmaz.

Egyéb összetevők: nátrium-hidroxid, sósav (pH beállításához), ón(II)-klorid-dihidrát.

Milyen a TechneScan PYP külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

10 ml-es injekciós üveg (1-es típusú), brómbutil gumidugóval (1-es típusú), piros, rollnizott alumínium kupakkal és átlátszó, lepattintható kupakkal lezárva.

A TechneScan PYP kiszerelése 5 db liofilizátum tartalmú injekciós üveg egy dobozban. 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Mallinckrodt Medical B.V.

Westerduinweg 3

1755 LE Petten

Hollandia

OGYI-T-9151/01

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2016.december 

További gyógyszerek azonos hatóanyaggal