A születendő gyermek neme függ az étrendtől

Független Hírügynökség
megjelent:

Nagyobb valószínűséggel születik lánya annak a kismamának, akinek étrendje kalóriában és ásványi anyagokban szegény. Ha viszont a mama a terhesség alatt kalóriában és vitaminokban is dúskál, akkor gyakrabban lesz neki kisfia - derítették ki brit tudósok.

Az Exeteri Egyetem kutatói 740 első terhességénél tartó kismamának étkezési szokásait vizsgálták. Az asszonyok nem tudták magzatuk nemét. Az orvosok részletesen felmérték a kísérleti alanyok terhesség előtti és alatti étkezési szokásait, és három csoportra osztották a nőket aszerint, hogy mekkora volt a kalóriabevitelük a fogamzás körüli időben.

A legkalóriadúsabban táplálkozók csoportjában a kismamák 56 százalékának fia született. A legsoványabb étrendűeknél viszont csak 45 százalék szült fiút.

Nemcsak a kalória számított. Inkább fiúk lett azoknak az anyáknak, akiknek az étrendje színesebb volt, és bővelkedett nátriumban, kalciumban, valamint C, E és B12 vitaminban.
Ugyancsak több volt a fiú azoknál a kismamáknál, akik mindennap gabonaeredetű ételt reggeliztek, szemben azokkal, akik müzlit és gabonapelyhet legfeljebb hetente egyszer fogyasztottak.

A kutatás eredménye összhangban van azzal a tapasztalattal, hogy az utóbbi 4 évtizedben fokozatosan nő az újszülöttek között a lányok aránya. A fejlett országokban - a kövérség járványszerű terjedése mellett - csökken az átlagos kalóriabevitel. A fiatal nők közül sokan vigyáznak az alakjukra, ez lehet a magyarázat arra, miért csökken a fiúk aránya.

A kutatók evolúciós törvényszerűséggel magyarázzák a jelenséget. Úgy gondolják, hogy a legtöbb fajnál a hímek több utód nemzésére képesek, mint amennyit a nőstények világra tudnak hozni. Amikor a nőstény bővelkedik tápanyagban, akkor megéri befektetni a hím utódba. Szűk esztendőkben viszont a lánygyerek lehet a jobb választás.


A szervezeten kívüli megtermékenyítéssel kapcsolatos eddigi kutatásokban is tapasztalták már, hogy több glukóz (cukor) jelenléte a fiú kifejlődésének kedvez, bár a pontos mechanizmus még nem ismeretes.

A kutatásról a a brit tudományos akadémia lapja, a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences közölt tanulmányt.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.