Saját szívsejtjeivel gyógyítanak egy infarktusos beteget

MTI
megjelent:

Saját szívéből kivett, majd szövettenyészetben szaporított sejteket kapott egy szívinfarktuson átesett beteg, a sejtekből várhatóan olyan izomsejtek keletkeznek, amelyek pótolják az infarktus következtében elhalt szívizomzatot.

Az amerikai Cedars-Sinai Medical Center kutatói először alkalmazták ezt az eljárást, és további 24 beteg kapja meg ezt a különleges kezelést, melynek eredményeiről a tervek szerint a jövő év végén hangzik el az első beszámoló.

A szívinfarktus tünetei
Régen a szívinfarktus többször volt halálos kimenetelű, mint napjainkban. Noha a tünetek jobb felismerésének és a kezelés javulásának köszönhetően a szívinfarktust elszenvedők többsége túléli a heveny fázist, szívinfarktus után hosszabb időre rosszabb életminőséggel és a szív eredetű elhalálozás fokozott kockázatával kell számolni. A szívinfarktus tünetei

Eduardo Marban, a világhírű amerikai klinika igazgatója dolgozta ki ezt a módszert, melynek első, emberen történő alkalmazására a hatóságok megadták az engedélyt. A cél az, hogy sikerüljön megoldást találni a szívroham során elhalt szívizomzat helyettesítésére. Az első beteg, aki ebben a kezelésben részesült, 39-éves korában kapott olyan nagykiterjedésű infarktust, melynek következtében a szívpumpa teljesítménye jelentősen romlott.

A beavatkozás első lépése az igen részletes vizsgálatok sora. Az orvosok a legkorszerűbb technikával fölmérik az elhalt izomszövet hegesedésének pontos helyét és kiterjedését. Ennek része az is, hogy az egyik visszéren keresztül fölvezetik a szívkatétert és a legjobbnak talált területről fél mazsolányi szövetdarabot is kivesznek a szívből.

A második lépés különleges laboratóriumban történik. A kiemelt szövetből olyan törzssejteket különítenek el, melyek a szövettenyészetben elszaporodnak és majd a szívbe visszajuttatva izomsejtekké alakulnak.

Átlagosan négy hétre van szükség ahhoz, hogy a gyorsan szaporodó sejtekből 10-25 millió legyen, mert ennyire van szükség a sikeres beavatkozáshoz. A harmadik lépés során, ismét szívkatéteren keresztül ezt a sejttenyészetet bejuttatják a koszorúerekbe.

A kutatócsoport vezetője szerint ez a módszer logikus továbblépés attól a korábbi próbálkozástól, melyben az ilyen szívbetegeket a csontvelőből kivett törzssejtekkel kezelték. A csontvelőből kiemelt sejtekkel az elmúlt nyolc évben, becslések szerint csaknem félezer szívbeteg állapotát igyekeztek javítani.

A csontvelő sejtek azonban nem alakulnak át törvényszerűen szívizomsejtekké. Az új módszer azért jelent előrelépést, mert a szívből kivett törzssejtek programozása olyan, hogy osztódás során szívizomszövetet képeznek, ezért pótolni tudják az infarktus következtében elhalt szívizmot.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.