Nanotechnológia a szívinfarktus gyógyításában

MTI
megjelent:

A nanotechnológia - állatkísérletek alapján - segíthet a koszorúér-elzáródás következtében károsodott szívizomzat gyógyításában. Tajvani kutatóik eredményeit a Science Translational Medicine szakfolyóirat közölte.

A szívinfarktus a halál leggyakoribb oka világszerte. A korszerű szívgyógyászati beavatkozások jóvoltából a betegek jelentős hányada túléli a heveny rohamot, de a szívizomzat károsodása miatt szívelégtelenség alakul ki, mely éveken át mind nehezebbé teszi a páciensek életét.

Patrick C. H. Hszie szívsebész munkatársaival világszerte nagy figyelmet kiváltó technikát dolgozott ki a súlyos állapot kezelésére. A koszorúerek belső felszínének sejtjei oxigénhiány esetén kiválasztanak egy olyan anyagot, amely új erek keletkezését segíti elő. Ez igen hasznos folyamat, de ha az új erek szabályozás nélkül növekednek, a fokozott oxigénellátás rosszindulatú daganatos burjánzáshoz vezethet.

Az erek növekedésének szabályzása

A kutatócsoport azonban injekcióval nanorostokat adott be az érnövekedést fokozó anyaggal együtt szívinfarktuson átesett patkányoknak. A nanorostokkal együtt alkalmazott érsejtnövekedési faktor az elhalt szívizomban két hétig fokozta az érfejlődést, ugyanakkor a mellékhatások csökkentek. Az új erek száma határozottan növekedett, és a szívizom teljesítménye is javult az infarktust követő 28 napon keresztül.

A kutatócsoport patkányok után a szív- és érrendszer szempontjából az emberhez legjobban hasonló gerinces élőlényen, a sertésen is folytatta a munkát. A vizsgálatok tanúsága szerint a kombinált kezelés a patkányhoz hasonlóan a sertésszíven is hasonló, kedvező hatásúnak bizonyult.

Hszie professzor és munkatársai azt remélik, hogy az eljárás emberen is ilyen eredményesnek bizonyul, de addig még sok vizsgálatra van szükség.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Palotás Lehel, szívsebész
WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.