• Fájdalomcsillapítók lehetséges veszélye

    Szerző:
    WEBBeteg

    Akár 40 százalékkal is növelheti a szívroham és a szélütés kockázatát a diklofenák hatóanyagú fájdalomcsillapítók szedése - idézte kanadai kutatók figyelmeztetését a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása

    A tanulmány emlékeztetett arra, hogy a 2004-ben visszavont Vioxx márkanevű fájdalomcsillapító ennél alig nagyobb arányban, 45 százalékkal növelte a szívroham kockázatát.

    Hirdetések

    A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) közül a diklofenák hatóanyagot egyedül Nagy-Britanniában 6 millió receptre írták fel tavaly, a szer ráadásul nem vényköteles, így recept nélkül is sokan szedik, mert hatékony láz- és fájdalomcsillapító, valamint gyulladáscsökkentő. Alkalmazzák artritisz, hátfájdalom, fejfájás kezelésére is.

    A nagyobb mennyiségű ibuprofen jelentős kockázati tényező

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A mostani elemzésben a Torontói Egyetem kutatói 51 korábbi tanulmány adatait tekintették át, melyekbe összesen 2,7 millió pácienst vontak be.

    A vizsgált hatóanyagok közül az ibuprofen kis dózisban nem befolyásolta a szívkockázatot, ám 78 százalékkal emelte a kockázatot azoknál, akik nagyobb adagban szedték. A diklofenák már a kisebb - vény nélkül kapható - dózisban is 22 százalékkal növelte a szívkockázatot, nagyobb adagban alkalmazva pedig 98 százalékkal emelte annak esélyét, hogy a páciensnél szívbetegség vagy szélütés alakul ki.

    Mint Patricia McGettigan kutatásvezető kiemelte, minden gyógyszer szedéséről az általa elérhető előny és a mellette jelentkező kockázat együttes értékelése után kell dönteni.

    Hajlamos Ön a stroke-ra?


    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges életmóddal nagy mértékben csökkenthető. A stroke rizikófaktorai>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Az e-cigaretta duplájára növeli a szívroham kockázatát

    Ez az első bizonyíték arra, hogy a nagyjából egy évtizede forgalomban lévő eszközök jelentősen befolyásolják az emberi egészséget, ami arra utal, hogy veszélyesebbek a korábban véltnél.

    Veszélyes lehet a szívre az elektromos cigaretta?

    Egy új vizsgálat eredménye szerint az elektromos cigaretták kigőzölgésében lévő nikotin hatására a szívben felszökhet az adrenalin szint, ami potenciálisan növelheti a szívroham és a hirtelen szívhalál kockázatát.

    A dohányzás az agyat is károsítja

    A dohányzás árt az agynak is, mert károsítja a memóriát, a tanulási és a gondolkodási képességeket - állapították meg közel kilencezer ember nyolc éven át tartó nyomon követése alapján brit kutatók.

    Leállítható a test hővédelmi válasza

    Az egész test lehűtése megmentheti az agykárosodástól azokat, akik éppen szélütésen vagy szívrohamon estek át, mert csökkenti az agy oxigénigényét.

    Sztentbeültetés a nyaki verőérbe: kevesebb szívroham

    A beszűkült nyaki verőér miatti sztentbeültetés kevésbé hatékony a szélütés megelőzésében, mint a hagyományos műtét, ám kevesebb utána a szívroham - közölték hétfőn amerikai kutatók.

    Megnő a halálozás kockázata, ha kevés D-vitamint fogyasztunk

    A D-vitamin hiánya növeli a szélütés, szívroham és a halálozás kockázatát - állapították meg amerikai kutatók követéses vizsgálatukban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.