• Édesanyám alkoholista, hogyan segítsek rajta? - Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    Édesanyám 45 éves és félek, hogy a nyugdíjkorhatárt sem éri meg, ugyanis naponta 5-6 sört iszik és a rövid italokat sem veti meg. Mit tegyek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tisztelt Kérdező!

     A májrák tünetei
    Mivel a májrák leggyakrabban májzsugor és hepatitis fertőzés következtében alakul ki, az ezen betegségek által okozott panaszok a vezető tünetek. Melyek a máj rosszindulatú daganatának főbb ismertetőjegyei? >>

    A leírás alapján édesanyja alkoholizmusban szenved, ami egy komoly szenvedélybetegség. Nagy akaraterő és sok segítség kell hozzá, hogy le tudjon szokni az alkoholról.

    Hirdetések

    Mivel az alkoholmegvonás után kellemetlen tünetek jelentkeznek, amelyek akár súlyosbbodhatnak is, ezért ezt az időszakot kórházban szokták átvészelni. Ugyanakkor a túl sok alkohol fogyasztása is okozhat kellemetlen panaszokat.

    Emellett szervi károsodások is kialakulnak a krónikus alkohol fogyasztásnál. Az alkoholizmus további veszélye, hogy nem csupán az adott egyént, hanem családját, környezetét is érinti, ahogyan Önöknél is történt. Mindenképpen jelentkezni kellene pszichiáternél, aki meg tudja állapítani, hogy a terápia járóbetegként megoldható-e vagy szükséges a kórházi bennfekvés.

    A kezelés magában foglalja az alkohol megvonását és az ezzel járó tünetek kezelését, ezután következik a rehabilitáció időszaka. Ez utóbbi magában foglal egyéni-és/vagy csoportos pszichoterápiát, önsegítő csoportokon való részvételt. Létezik az ún. Esperal beültetés, melyben található hatóanyag az alkohol lebontását gátolja, ezzel pedig igen kellemetlen tünetek kialakulásához vezet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ez lenne az alkoholbeteg számára a visszatartó erő, hogy ne igyon. Mivel azonban ennek komoly veszélyei is lehetnek, ezért csak az előbbiekben felsorolt kezelés és alapos megfontolás után alkalmazzák teljesen együttműködő betegeknél.

    Amennyiben édesanyja nem fogadja el a segítséget és nem akar pszichiáterhez menni (az alkoholbetegekre jellemző a betegség tagadása), akkor érdemes lenne háziorvos segítségét kérni. Talán annak részletezése, hogy milyen szervi eltérések léphetnek fel (remélhetőleg még nincsenek) segíthet a probléma belátásában.

    (WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Gerincbetegségek

    Hogyan előzzük meg a gerincbetegségek kialakulását? Cikkünkben praktikus tanácsokat olvashat egy csokorba szedve.

    Vesebetegségek korai felismerése

    Orvosi gyógymasszázs kezelések alatt felállított diagnosztikai módszer segíti a felismerést.

    Genetikai tanácsadás

    Mikor valaki gyermeket vár, leginkább az foglalkoztatja, egészséges lesz-e. Kiknek javasolt felkeresni a genetikai tanácsadást?

    Meddőség

    Hogyan hat a pajzsmirigyműködés a fogantatásra? Meddőség esetén fontos a TSH és a pajzsmirigy hormonjainak a vizsgálata.

   •  

    Hozzászólások (3)
    Írta: szamoca
    Nekem az anyósom alkoholista, a legrosszabb fajta, zugivó. Természetesen tagadja az egészet és vérlázítóan hülyének nézi az egész családját, számára az a siker, ha azt hiszi, h. túljár az eszünkön! Szánalmas és részegen undorító! Nincs ocsmányabb egy részeg nőnél!Rettenetesen tehtetlen az ember, mert velük - ha a család nem képes hatni rájuk - a háziorvos mit tudna tenni? Anyósom olyan korban éli az alkoholisták vidám életét, hogy én reális esélyét nem látom egészséges életmódot folytatva sem, egy ilyen kor elérésének.Teljesen mindegy mivel öli a maradék egysejtjeit, a lényeg, hogy hasson. Tagadja, mint minden szenvedélybeteg, tör, zúz, szitkozódik ha éppen hatás alatt van. A szesz mindenre megoldás, a stresszre, a magányra, a jókedvre, a konfrontációkra, a napsütésre, az esőre...Fiát, mint aki a közelben egyedüliként van neki, teljesen lelki terrorban tartja. Véleméynem szerint ezt is sokan megtapasztalják és a tehetetlen düh irtózatos gyűlöletet tud generálni.Én sokszor szívesen megráznám, de legszívesbben elvitetném. Azt gondolom, a szenvedést okozó felszívódást gátló dolog beültetése nem végső megoldás kellene legyen, illetve nem a beteg együttműködésének feltétele, mert kétlem, hogy aki tagad az együttműködik (el sem jut az orvosig, mert nincs problémája) és így családok mennek tönkre. Aki a családját nem nézi semmibe, nem ijed meg holmi betegségtől, pláne úgy, hogy a szesz 200 évre tartósította.Azt gondolom, hogy a kényszerítő lépéseknek helyet kellene adni a megoldás érdekében! Mindenki szenved tőlük, gyermekek, férjek, feleségek életét teszik tönkre és a hatáylos szabályozás az ártatlaon védelemében semmit nem enged együttműködés nélkül! felfoghatatlna!nem gondolom, hogy a kényszer visszaélésekre vezetne!Akik ilyen helyzetben élnek, gondolom szívesen vennék, ha valós és gyors megoldás születne az éveken át tartó meggő viták és harcok helyett!

    Írta: Amitiel
    Az én édesanyám is alkoholista VOLT. Fontos tudni, hogy a nők szervezete kevésbé tolerálja az ital okozta káros hatásokat. Anyukám napi 2-4 liter olcsó, pancsolt bort ivott, mindig részegedésig. A vége rengeteg betegség lett ( nyombélfekély, hashártyagyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, májzsugor ). Amikor már egy hónapja nem ivott, a szervezete lerobbant. Kórházba került, megműtötték, de egy hét múlva meghalt. Ráadásul úgy, hogy delírium tremens állapotban volt, és a halála előtt értelmesen még beszélni sem tudtam vele. 15 éves voltam... Nagyon hiányzik... Aki teheti, próbáljon meg minden követ megmozgatni annak érdekében, hogy megmentse az illetőt. Mert ha kialakul a baj, keveset lehet már tenni!

    Írta: laxi
    Együttérzek a levélíróval, hasonló helyzetben vagyok több, mint 20 éve. Én sajnos nem találtam megoldást. Gyerekként nagyon nehéz felvállalni, hogy az anyánkat szembesítsük az alkoholizmusával, de azért próbáltuk. Csak sértődés és tagadás volt a válasz. A környezete, barátai tabuként kezelik a dolgot, aki próbál vele beszélni, azzal megszakítja a kapcsolatot. Hatalmas düh van bennem, és tehetetlenség, és ami a legszomorúbb, én is egyre inkább hajlamos vagyok ezt a megoldást választani, annak ellenére, hogy látom, mennyire elveszti valaki az emberi vonásait, ha iszik. Drukkolok, hogy a levélírónak sikerüljön segíteni az anyukáján!Nagyon hiányolom, hogy ezt a témát nem viseli szívén a média, ugyanúgy hallgat erről, mint az alkoholista környezete. Pedig talán sikerülne jobban szembesíteni az ilyen "szülőket" önmagukkal.