• A nyaki borda és a mellkaskimeneti szindrómák

    A TOS olyan kórképek összefoglaló neve, melyek a nyaki szakasz anatómiai rendellenességeinek következtében alakulnak ki. Lényege, hogy a nyak területén található nagyerek illetve a felső végtag idegfonata nyomás alá kerül, melynek következtében állandó vagy ideiglenes, gyakran nehezen meghatározható tünetek alakulnak ki.

    A TOS (mellkaskimeneti szindrómák, Thoracic outlet syndrome) körébe három betegség tartozik: scalenus-szindróma, costoclavicularis szindróma, hyperabdukciós szindróma. A kórképek elnevezése a kiváltó okokra utal, vagyis azokra az anatómiai képletekre illetve testhelyzetre, amelyek az adott betegség tüneteit okozzák.

    Hirdetések

    A mellkaskimeneti szindrómák diagnózisában és kezelésében leggyakrabban több orvostudományi terület szakemberei vesznek benne részt (neurológus, angiológus, radiológus, reumatológus).

      A hátfájdalom okai


    A hátfájás rendkívül gyakori, az emberek 60-70 százalékát érinti élete során. A fájdalom többek között eredhet a csigolyatestekből, vagy a közöttük elhelyezkedő porckorongokból illetve kisízületekből, a gerinc melletti szalagokból, izmokból, ideggyökökből és a belső szervekből (vese, aorta, gyomor) is kisugározhat.
    A hátfájdalom okai>>

    Nyaki borda

    A nyaki borda olyan számfeletti borda, amely a legalsó nyaki csigolyához kapcsolódik. Lényeges, hogy a bordák csak a hátcsigolyákhoz kapcsolódva fejlődnek ki egészséges esetben.

    Ha a nyaki borda is kifejlődik, szerepet játszhat a nyak képleteinek összenyomatásában, és létrehozhatja a TOS csoportba tartozó kórképek bármelyikét.

    Egészséges emberekben ezrelékes nagyságrendű a nyaki borda előfordulása, és ezen esetek felében nem okoz tüneteket. A nyaki borda hosszúsága, szélessége, pontos elhelyezkedése nagyban befolyásolja a TOS esetében betöltött szerepét.

    Scalenus szindóma

      A gerincfájdalom


    Összeszedtünk néhány téves beidegződést a gerinctáji fájdalmakról, amelyben nem kell hinnie.
    Tévhitek a gerincfájdalomról >>

    A tüneteket okozó kórok a scalenus hasadék szűkülete, amely a scalenus izmok rendellenes eredése, tapadása vagy megvastagodása következtében jöhet létre.

    Ennek kialakulásában szerepet játszhat az egyoldalú megterheléssel járó munkavégzés (festők, hegedűművészek) illetve az intenzív sportolás és a helytelen testtartás is. A nyaki borda ritkán szűkíti a csatornát, az érintett erek, idegek nyomás alá kerülése váltja ki a tüneteket.

    Costoclavicularis szindróma

    Az elnevezés a costa vagyis borda, illetve a clavicula vagyis kulcscsont kifejezésekből származik. Lényege, hogy az idegek és az érintett erek időnként az I. borda és a kulcscsont közé szorulnak, majd az összenyomatás hozza létre a tüneteket.

    A kar mozgatásával az I. borda és a kulcscsont közötti rés nagysága folyamatosan változik. Rossz testtartás, sovány alkat, háti gerincferdülés vagy a csontos mellkas deformitásai miatt a karfonat és a nyaki nagyerek összenyomatása gyakrabban fordul elő.

    Hyperabductiós szindróma

    Az elnevezés a kar maximálisan felemelt helyzetére utal (hyperabductio). A nyaki ideg- és érfonat a hónaljárokba a kis mellizom ina alatt halad át. Tartósan asszimmetrikus megterhelés (például szobafestők) esetén a rendelkezésre álló hely szűkül, ami a kar felemelt helyzetében tüneteket vált ki.

    Milyen tünetek utalhatnak a mellkaskimeneti szindrómára?

    A három fenti kórkép tünetei nagyrészt átfednek. A neurológiai tünetek a nyaki karfonat összenyomatása következtében alakulnak ki. Az alkar és a kéz területén fájdalom, érzéskiesés, zsibbadás érzés jelentkezik. A kéz kisizmainak, a tenyérpárnának a gyengesége, sorvadása következhet be.

      A porckorongsérv


    "Nem emelhetek nehezet, mert porckorongsérvem van." Sokak számára ismerős lehet ez a mondat, de hogy mi is ez a betegség pontosan, és mit lehet tenni ellene, már talán kevésbé ismert.
    A porckorongsérvről >>

    A scalenus szindróma esetében a tünetek előbb átmenetiek majd állandósulnak, és főleg a kar lógó helyzetében jelentkeznek. A hyperabdukciós szindróma esetében a tünetek a jellegzetes testtartás felvétele után jelentkeznek, majd megszűnnek a testhelyzet megváltoztatásával.

    A keringés nehezítettségével kapcsolatos tünetek egyike a Raynaud jelenség. Ennek során a kézujjak elfehérednek, majd elkékülnek, végül vöröses árnyalatúak lesznek.

    A jelenség során érzéketlenség, fájdalom léphet fel az érintett területen. A costoclavicularis szindróma esetén a kar ödémája jellemző, mivel itt a véna is kompresszió alá kerül, így a vér csak nehezítve tud a végtagból eltávozni.

    A mellkaskimeneti szindrómák diagnózisa

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A diagnózisalkotás nagyon komplex. A beteg elmondása veti fel a gyanút, a jellegzetes testhelyzetekben jelentkező panaszok segítenek a helyes kórisme felállításában. A provokációs próbák differenciálnak a három kórkép között. Ezek során a vizsgáló orvos jellegzetes helyzetekbe hozza a beteg karjait, és megfigyeli, hogy mely testtartásban jelentkeznek a tünetek. Esetenként fizikális vizsgálattal fény derülhet a nyaki régió rendellenes helyzetére.

    Röntgenvizsgálattal azonosítható az esetleges nyaki borda, és felismerhetők a mellkas alaki deformitásai. MR vizsgálattal vizsgálhatók a nyaki lágy részek. Angiographia ad felvilágosítást az erek megtöretéséről, összenyomatásáról és/vagy rendellenes anatómiai lefutásáról.

    Az idegműködés ENG, az izomműködés EMG vizsgálattal elektrofiziológiai laboratóriumban vizsgálható. Ezekre a vizsgálatokra csaknem minden esetben szükség van a pontos diagnózis felállításához.

    A mellkaskimeneti szindrómák terápiája

    A TOS betegségcsoport szerencsére kitűnően kezelhető konzervatív terápia segítségével. Ez célzott gyógytornát, a helyes testtartás elsajátítását jelenti. A vállöv erősítését célzó gyakorlatok, és a túlzott megerőltetés kerülése szintén jó hatású a fenti betegségek esetén.

    A nyaki borda kóroki szerepének bizonyítása után annak műtéti eltávolítása javasolt. Szóba jöhet még az I. borda eltávolítása, az elülső musculus scalenus átvágása.

    (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Terhesség és vezetés

    Hasznos a biztonsági öv használata, megelőzi az anya sérüléseit és így csökkenti a magzati halálozást is.

    Terhességi panaszok

    A várandósságnak kevésbé ismert jele és velejárója is vannak, melyeket megpróbáltunk összeszedni.

    Hajlamosító tényezők

    Az öröklődésnek meghatározó szerepe van a visszértágulat elsődleges formájának kialakulásában.

    Multifokális szemüveg

    Sokakat a lencse ára riasztja el. Nézzük, hogyan is van ez? Mindent a multifokális szemüveglencsékről.

   •  

    Hozzászólások (1)
    Írta: Solya
    Sajnos 8és fél éve ebben a betegségben szenvedek, a vicc az egészben az, hogy küldtek MRI vizsgálatra, röntgenre, neurológushoz és semmire nem jutottak semmire sem.Nem hagyott nyugodni a dolog és kutakodtam könyvekben meg az interneten és megtaláltam a betegségem okát. Jelenleg ott tartok, hogy mind a két kezemen a hüvejkujjnál az izmaim elsorvadtak és olyan fájdalommal élek a karjaimban, hogy azt nem kívánom senkinek sem, éjszaka a fájdalom és a zsibbadás miatt már szinte semmit nem alszom. Hát ma elmentem egy orvoshoz elmondtam, hogy szerintem mi az én betegségem és végre felírtak nekem gyógyszereket ami persze csak a tünetekre való és az eredeti problémát nem oldja meg, de legalább már ez is haladás! Két hét múlva kontról!!!!???? Kiváncsian várom a folytatást!!!!!????Orsolya