Guinness rekord dőlhet meg ma

Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet
megjelent:

A szívünk világnapján Guinness rekordot dönthetnek a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet sebészei. Az érdeklődők egy igazi XXI. századi katéteres beavatkozást tekinthetnek meg.

Guinness rekordot dönthetnek ma a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet sebészei, ha Önök is követik élőben, amint egy mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetést végeznek 19 más kardiológiai centrummal közösen.

A TAVI műtétet 14:30-tól közvetítik, és amennyiben ez lesz a legtöbb ember által élőben végignézett billentyűműtét, akkor Guinness rekordot állíthatnak fel a szívünk világnapján.

A beavatkozások száma idén elérheti a 170-et

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet ugyanis az egyike azoknak a világ minden tájáról felkért centrumoknak, amelyek a Nemzetközi Szívbillentyű Központ szervezésében egyszerre végzik el a TAVI beavatkozást. Az orvos-szakmai nemzetközi összefogás azt üzeni a koronavírus szövődményei által leginkább veszélyeztetettek, a szív és érrendszeri betegeknek, hogy a COVID járvány alatt sincsenek egyedül. Az intézetben már több mint 700 mellkasi műtét nélküli speciális, katéteres aorta-műbillentyű beültetést végeztek. Ez az igazi XXI. századi katéteres beavatkozás főként az idős, számos kísérőbetegséggel terhelt, súlyos aorta billentyű szűkületben szenvedő betegek számára jelent megoldást, esetükben ugyanis a nyitott szívműtéteknek túl nagy kockázata lenne.

De fiatalabbaknál is előfordul, hogy egy korábbi műtét vagy esetleges társbetegségek miatt a mellkast felnyitó műtétet nem lehet elvégezni. Ez a beavatkozás a betegeknek még sok panaszmentes évet adhat hozzá az életükhöz.

Hazánkban elsőként (2008 novemberében) és jelenleg is a legmagasabb számban a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben történik katéteres aorta billentyű beültetés, a beavatkozások száma idén elérheti a 170-et is.

A szívünk világnapján ezt a műtétet Andréka Péter főigazgató és Fontos Géza, felnőtt ellátásért felelős orvosigazgató végzi, amelyet itt lehet élőben követni.

(Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet)

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus
Vanderlich Egészségcentrum - Dr. Vándorfi Győző, belgyógyász, diabetológus, lipidológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus; Dr. Molnár Dóra, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.