• Rezidenseknek szóló ösztöndíjprogram részletei

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egészségügyi államtitkárság szerdán meghirdette a szakorvos- és szakgyógyszerész-jelöltek számára kiírt ösztöndíjpályázatot; öt évig nettó havi 100 ezer forintos támogatást kaphatnak azok a képzésüket kezdő fiatalok, akik vállalják, hogy tíz évig a magyar állami egészségügyben fognak dolgozni, és nem fogadnak el hálapénzt.

    A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága a pályázat megjelenéséről közleményében tájékoztatta az MTI-t. A pályázat a kormány, valamint az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) honlapján már elérhető. Arra kérik a négy oktatóegyetemet, a Magyar Rezidens Szövetséget, a Magyar Kórházszövetséget, a Magyar Orvosi Kamarát, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamarát és a Magyar Gyógyszerészi Kamarát, hogy ők is hirdessék ezt a lehetőséget az érintettek körében.

    "A szakorvosjelöltek számára meghirdetett ösztöndíjprogram az első üzenet a fiatal orvosok számára, az egészségügyért felelős államtitkárság rövid időn belül az egészségügyben dolgozókat érintő újabb bejelentést fog tenni" - fogalmazott a tárca közleményében.

    Hirdetések

    Folyamatosan lehet rezidensnek jelentkezni


    Korábban minden év augusztus elsejéig kellett jelentkezni a szakképzési rendszerbe. A szakorvosképzésbe való belépésről szóló, májusban életbe lépett jogszabályból viszont törölték azt az előírást, amely szerint évente csak egy alkalommal, egy meghatározott időpontig lehetett jelentkezni a rezidensképzésbe. Így "az új rendeleteknek megfelelően a szakorvosképzésbe rezidensként történő belépés folyamatos" - olvasható a szaktárca közleményében.

    Az egészségügyi szolgáltatók és az egyetemek így évente nemcsak egy alkalommal jogosultak rezidenseket felvenni. Az államtitkárság közlése szerint mind az egyetemek, mind a rezidensek jól járnak, ha évente többször is lehetőség nyílik a szakképzésbe való bekapcsolódásra. Példaként kiemelték: az egyetemeknek lehetőségük van az alkalmazandó rezidenseket előzetesen felmérni, személyes meghallgatás alapján meggyőződni ismereteikről, alkalmasságukról, tanulmányi eredményüket figyelembe venni. Immár ez sem határidőhöz kötött - tették hozzá.

    A szakorvosjelöltek a Markusovszky Lajos-ösztöndíjra, a szakgyógyszerészjelöltek pedig a Than Károly-ösztöndíjra pályázhatnak augusztus 15-ig. Odaítélésükről szeptember közepéig döntenek. A nettó százezer forintost juttatást első alkalommal november 1. és 2012. január 31. között utalják át.

    A pályázati kiírásokban az olvasható: az ösztöndíjak célja, hogy az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzésben részt vevőket támogatásban részesítse, segítve ezzel a fiatal szakorvos- és szakgyógyszerészjelölteket pályájuk kezdetén a szakmai gyarapodáshoz elengedhetetlenül szükséges anyagi biztonság megteremtésében. Hozzátették: ez az ösztöndíj lehet az első lépés hivatásuk méltó bérezése felé.

    Szerződésszegés esetén fizetni kell

    A pályázat szerint "amennyiben az ösztöndíjas nem tesz eleget az általa az ösztöndíjas szerződésben vállalt kötelezettségeinek", különösen annak a vállalásnak, amely szerint a szakképesítés megszerzését követően az ösztöndíj folyósításának időtartamával megegyező ideig, vagyis összesen tíz évig magyarországi, társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál végez főállásban szakorvosi tevékenységet, szerződésszegést követ el. Ebben az esetben az ösztöndíjas az EEKH felszólításától számított harminc napon belül az ösztöndíj teljes, jegybanki alapkamattal terhelt összegét köteles egyben visszafizetni az EEKH-nak.

    Szerződésszegésnek minősül az is, ha a pályázó megszegi azt a feltételt, mely szerint nem fogad el paraszolvenciát. Ha ezt megszegi, a támogatásra nem tarthat igényt, és az addig folyósított ösztöndíjat a felszólítástól számított harminc napon belül a jegybanki alapkamattal terhelt összeggel emelve egy összegben vissza kell fizetnie az EEKH-nak.

    Bérfeszültséget hozhat az ösztöndíjprogram

    Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt pénteken jelentette be: havonta százezer forintos ösztöndíjat kaphatnak novembertől azok a rezidensek, akik az idén jelentkeznek a szakorvosképzésre, vállalják, hogy ettől kezdve tíz évig Magyarországon dolgoznak, továbbá nem fogadnak el hálapénzt.

    A bejelentés után a Magyar Rezidens Szövetség elnöke, Papp Magor az MTI-nek azt mondta: ez nem oldja meg a problémát, ezért a szövetség továbbra is kitart felmondóleveles akciója mellett. A rezidensek, valamint a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is nehezményezte, hogy szervezeteikkel nem folytattak előzetesen valódi egyeztetést.

    Éger István, a MOK elnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján átgondolatlannak nevezte a koncepciót, továbbá azt mondta: minden eddiginél nagyobb bérfeszültséget generál az, ha megvalósul a szakorvosjelölteknek szánt ösztöndíjprogram.

    Az egészségügyért felelős államtitkár szerint ez még csak a kezdet

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szócska Miklós erre reagálva azt mondta: a kezdő szakorvosjelölteknek szóló, múlt pénteken bejelentett ösztöndíjprogram csak a kezdete az egészségügyi ágazat dolgozóit érintő bérkompenzációnak, a szaktárca bízik az ország jövőjében, annak gazdasági teljesítőképességében. "Nem akarunk itt megállni" - mondta az államtitkár.

    Emlékeztetett arra is, hogy ez az ösztöndíjprogram sem csupán a szakorvosjelölteknek, hanem az őket tanító mentoroknak, tutoroknak is többletpénzt jelent majd. A jövőben lépéseket tesznek, hogy ezt a programot az egész rezidensi karra kiterjesszék, és folyamatosan dolgoznak az egyes csoportok életpályamodelljein is - tette hozzá.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Itt nem számít a kapcsolatrendszer és a pénz

    Napjainkban több millió magyar ember él országhatárainkon kívül - kalandot keresnek, szerencsét próbálnak vagy egyszerűen csak belekényszerülnek. Néhány évvel ezelőtt a WEBBeteg.hu egykori orvosszakértője is úgy döntött, hogy inkább egy olyan országban nyújt segítséget, ahol a kapcsolatrendszer és a pénz helyett a tehetség és az elvégzett munka számít. Gondolatok a hazai oktatási rendszerről, az egészségügyről és a magyarok megítéléséről - beszélgetés Dr. Csuth Ágnessel.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról

    Az egészségügy válsága a világ számos országában érzékelhető. Eltekintve az egyes régiók aktuális nemzetgazdasági, politikai irányvonalaitól, nem lehetséges-e, hogy az orvosokba vetett bizalom megrendülését az eltérő adottságú környezetekben hasonló folyamatok lejátszódása okozza?

    A jövő patológusai: Dr. Kaszás Bálint rezidens orvos

    Az fogott meg leginkább a patológiában, hogy a szövettan eszközeivel mennyi mindent megtudhatunk betegségekről, különösen a daganatokról – mondta a WEBBeteg.hu kérdésére dr. Kaszás Bálint rezidens orvos, aki várhatóan 2020-ban szakvizsgázik.

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

    Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.