• Átcsúszhatnak a doppingszűrésen

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kelet-ázsiaiak átcsúszhatnak a doppingteszteken egy náluk gyakori génvariáns miatt. De ugyanannak a "cinkos" génnek egy másik előfordulási alakja viszont doppingolónak mutathat ártatlan sportolót is - állapította meg egy most nyilvánosságra hozott svéd tanulmány.

    A teljesítménynövelő tesztoszteron hormon fokozott jelenlétét úgy szűrik ki, hogy mérik a vizeletben a tesztoszteron két melléktermékének arányát. Az egyiknek a mennyisége függ a bevitt hormontól, a másiké meg mindig azonos. Ha a két vegyület egymáshoz mért aránya meghalad egy szintet, akkor a sportoló gyaníthatóan tesztoszteron hormont alkalmazott.

    Hirdetések

    A stockholmi Karolinska Egyetem kutatói azonban kiderítették, hogy ez a bizonyos arány attól is függ, hogy a sportoló szervezetében hány másolata van az UGT2B17 jelű génnek.

    A kísérleti alanyok 500 milligram testosterone enanthate injekciót kaptak, amelyet gyakorlatilag a világ összes sportszövetsége tilt. Utána két héten át naponta ellenőrizték a vizeletüket. Az önkénteseket három csoportra osztották, aszerint, hogy szervezetükben csak egy vagy két másolata van az UGT2B17 jelű génnek, vagy egy sincs.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Abban a csoportban, amelyben egyetlen másolat sem volt ebből a génből, 40 százaléknak a vizeletében a normális határon belül volt a tesztoszteron. A másik két csoportban viszont kivétel nélkül mindenkinek pozitív lett a vizeletvizsgálat eredménye.

    Vagyis ilyen génvariáció esetén a sportolók csaknem fele átmegy a szokásos doppingteszten, állapították meg a svéd kutatók.

    Egy korábbi kutatás pedig kimutatta, hogy ez a fajta génvariáció, amely elleplezheti a tesztoszteront, 7-szer gyakoribb a kelet-ázsiaiaknál, mint a kaukázusi típusnál (vagyis az európaiaknál).

    A svéd kutatók szerint ezért a szokásos vizeletszűrést genetikai vizsgálattal kellene kiegészíteni, és a vizelet határértékét az egyéni genetikai adottságnak megfelelően kellene módosítani.

    A svéd tanulmány a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című orvosi lapban jelent meg.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Lézerrel orvosolható az inkontinencia!

    A nők sokszor a szülés után vizeletvisszatartási problémákat tapasztalnak. Sokan kínosnak érzik, hogy erről beszéljenek, pedig ma már lézerrel visszaállítható a kérdéses terület kötőszöveti rugalmassága.

    Mikortól beszélünk éjszakai bevizelésről?

    Az éjszakai bevizelés (enuresis nocturna) az egyik leggyakoribb betegség gyermekkorban, amely az általános iskolát kezdők 10 százalékánál fordul elő, a fiúk között még nagyobb arányban. Fontos tehát, hogy ne szégyelljük! Időnként szervi betegség állhat mögötte, valamint lehet súlyos lelki zavar tünete is.

    A vizelet változásai - Milyen betegségre utalhatnak a jelek?

    A vizelet elemzése, színének, szagának és üledékének vizsgálata egyik fontos eleme egyes betegségek felismerésének.

    Vakbélgyulladás - vizeletteszt is kimutathatja?

    Amerikai orvosok olyan vizeletteszten dolgoznak, amellyel ki lehetne mutatni a vakbélgyulladást. Erről számol be a BBC brit közszolgálati hírportál az Annals of Emergency Medicine című orvosi szaklap alapján.

    Inkontinencia: még mindig szégyenbetegségnek számít

    Magyarországon becslések szerint hatszázezer embert érint az inkontinencia, de csak minden negyedik-ötödik beteg fordul orvoshoz. A közhiedelemmel ellentétben nemcsak a nők küzdenek ezzel a problémával.

    Hogyan élnek a magyar fiatalok?

    Szelektíven gyűjti a hulladékot és törekszik az energiatakarékosságra a mai magyar fiatalok csaknem fele; negyedük azonban soha nem sportol - derül ki a Fanta Trendriport elnevezésű kutatás újabb részéből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.