• Csődközeli helyzetet okozhatnak a műhibaperek?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint továbbra is az egészségügyi ellátórendszer egyik forró pontja a kórházak ellen indított kártérítési perek problémája; évente négymilliárd forintnyi kárigény érkezik a bíróságokra, s bár végül csak az összeg töredékében ítél a bíróság a beteg javára, a kártérítések még így is akár csődközeli helyzetbe sodorhatják a hibázó kórházat - írta a Népszabadság hétfői számában.

    A lap ismerteti az Egészségbiztosítási Felügyelet honlapján szereplő összesítést, amely szerint a 2001-2008 közötti időszakban a kártérítési perek listáját vezető négy kórház ellen átlagosan évente öt-tíz per indult. Leggyakrabban a szülészeti, sebészeti, traumatológiai, valamint az ortopédiai ellátások miatt kerülnek az intézmények bíróságok elé.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Szakértők szerint az orvosi műhibaperek akár 80 százaléka kommunikációs hibákra és/vagy az orvos kapcsolatteremtő készségének hiányára vezethető vissza. A betegek ugyanis az ellátás színvonalát nem szakmai, hanem szubjektív szempontok alapján ítélik meg, így az egészségügyi dolgozók kommunikációs gyakorlatának fejlesztése révén a panaszok jelentős része megelőzhető lenne.

    Mindezzel egyetért Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke is, aki szerint a kártérítési perek ügye az ellátórendszer egyik „forró pontja”. Az elveszített perek kártérítési összege mind gyakrabban sodorja csődközeli helyzetbe a kórházakat, amelyeknek ugyan kell, hogy legyen felelősségbiztosításuk, de miközben ma már akár tízmilliós kártérítési összeg sem ritka, a biztosítók általában csak ötmillió forintig vállalnak fizetési kötelezettséget.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Egyre többen mernek perelni egy esetleges műhiba esetén!

    Ami az Egyesült Államokban már mindennapos, Magyarországon még nem rutinszerű. De szakértők bevonásával egyre többen élnek a jogi lehetőségekkel, hogy egy károsult helyzetben a törvény adta lehetőségeken belül peres eljárás során kártalanítást követeljenek a műhiba miatt keletkezett egészségügyi kárért.

    Több mint TestŐr előzetes

    Műtéti műhibák és azok következményei. Mihez van joga a betegnek és mikor jár a kártérítés?
    Quinoa, ördögnyelv, zabpehely és valódi gyümölcs - összetevők az ideális reggelihez. És hogyan készül a fogyókúrás palacsinta? Megmutatjuk!

    Az értelmezhetetlen orvosi rövidítés a beteg életébe is kerülhet

    A napokban bejárta a hír a magyar sajtót, miszerint egy beteg életébe került, hogy nem tudta értelmezni a leletén lévő orvosi rövidítést. Négyévi pereskedés után jogerős az ítélet: a kórház köteles kártérítést fizetni az időközben elhunyt beteg családjának.

    Képzetlenség vagy gondatlanság?

    A gyermek állapota miatt a szülők élete is teljesen beszűkült, magánéletük szinte alig van, munkájuk végeztével minden idejüket gyermekük gyógyulása, állapotának javítása érdekében használnak fel.

    Gondatlan amputálás után meghalt a szigetvári kórház betege

    A szigetvári kórház kártérítési felelősségét állapította meg első fokon a Baranya Megyei Bíróság egy férfi gondatlan ellátása és lábának későbbi elvesztése miatt - írta hétfőn az Új Dunántúli Napló.

    Több orvosi műhiba kerül nyilvánosságra

    A kórházba kerülő betegek két ezrelékét érinti valamilyen műhiba. Az esetek fele a műtőkben fordul elő. Ez az arány az utóbbi időben nem mutat növekedést, csak a nyilvánosságra került esetek száma emelkedett.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA