Új módszerrel sikerült befolyásolni agyunkat

MTI
megjelent:

Lassabban mozognak az emberek, ha agyukat célzottan manipulálják elektromos impulzusokkal - jöttek rá brit kutatók egy kísérlet segítségével.

Az úgynevezett transzkraniális váltóáram stimulációval (tACS) a University College London kutatóinak eddig ismeretlen módon sikerült befolyásolniuk az agyat. Alek Pogosyan és kollégái úgy változtatták meg az önkéntesek agyhullámait, hogy csak jóval lassabban voltak képesek mozgatni karjukat.

Agydaganatom van?
21 éves vagyok két hete fejfájás jelentkezett nálam. A fájás a fej középső részétől kicsit hátrébb, középen jelentkezett. Utánaolvastam és láttam, hogy ezek akár az agytumor tünetei is lehetnek.
Az agydaganat tünetei >>

Ehhez a kutatók az úgynevezett bétaaktivitást növelték. A bétahullámokat, az agyhullámok egyik csoportját már többször hozták összefüggésbe a mozgás irányításával, de első ízben sikerült ezt kísérlettel kimutatni. Az agyban akkor mérhetőek bétahullámok, ha úgynevezett tónusos összehúzódások zajlanak. Ezek a tudattalan, hosszabb ideig elhúzódó izom-összehúzódások gondoskodnak például arról, hogy ébrenlétünk alatt egyenesen tartsuk magunkat. Az úgynevezett REM alvás alatt (álom közben) is a bétahullámok aktívak.

Egy tudatos mozgás kivitelezése előtt azonban lecsökken a bétaaktivitás - erre hegyezték ki kísérletüket a kutatók. Az önkéntesek motorikus (mozgásért felelős) agykérge fölé, a fejükre rögzítettek egy elektródát, amely elektromos jeleket adott le. Ezután a résztvevőknek joystickot irányítva el kellett találniuk egy mozgó kört a képernyőn.

Amennyiben a kutatók a kör elindulása előtt közvetlenül enyhén megnövelték a bétaaktivitást, tíz százalékkal több időbe telt az önkénteseknek, hogy elkezdjék követni a pontot, mint elektróda nélkül.

"Ez csekélynek hangzik, mégis meglepő eredmény, ha a feszültségváltozások kis mértékét nézzük" - írták a kutatók a Current Biology című folyóiratban. Kiderült továbbá, hogy csupán a tudatos mozgásnál hatékony ez a manipuláció, a spontán reakciós időt jóval kisebb mértékben befolyásolta az elektróda.

A brit kutatók eredményei hozzájárulhatnak sikeres Alzheimer-terápia kifejlesztéséhez, hiszen e betegségnél jócskán lelassul a mozgás, ugyanakkor szokatlanul magas az érintettek agyában a bétaaktivitás. A Huntington-kór által érintettek is profitálhatnak belőle, ők ugyanis kontrollálhatatlan mozgászavarban szenvednek.

(MTI)

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.