• "Ne vásárolhassanak gyógyszert 14 éven aluliak!"

    Szerző:
    WEBBeteg

    Gyógyszerészi Kamara: Elfogadhatatlan, hogy 14 éven aluliak szabadon vásárolhassanak vény nélkül kapható gyógyszereket.

    Az egészségügyi tárgyú törvények tervezett módosítása lehetővé tenné, hogy 14 év alatti gyerekek is szabadon megvásárolhassák a vény nélküli gyógyszereket, ami a Magyar Gyógyszerészi Kamara szerint elfogadhatatlan és az életet veszélyeztető döntés lenne.

    Hirdetések

      Gyógyszerkereső

    A kereséshez írja be a keresendő gyógyszer nevét, hatóanyagát,
    esetleg valamely tulajdonságát!
    Tudjon meg róla többet! >>
    A Kamara emellett szükségesnek tartja, hogy biztosítva legyen a kisforgalmú patikák működési célú támogatása, és továbbra is fontosnak ítéli, hogy korlátozzák a gyógyszergyárak, nagykereskedők, orvosok és off-shore cégek patikatulajdonlását, valamint a tisztán profitorientált gyógyszertárláncok létesítését.

    Életveszélyes lenne egy olyan döntés, ami lehetővé tenné, hogy vénynélküli gyógyszereket korhatár nélkül 14 éven aluli gyermekek is szabadon vásárolhassanak - mondta pénteken dr Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke.

    A kamara álláspontja szerint a tervezet mögött üzleti érdekek állnak, hiszen így könnyebb lenne a szupermarketekben gyógyszereket forgalmazni és a gyógyszer-automatákat felállítani. A tervezett törvénymódosítás szakmailag teljességgel elfogadhatatlan a kamara szerint, a szervezet a leghatározottabban tiltakozik ellene.

    A tervek szerint a jövőben a támogatott gyógyszereknél és gyógyászati segédeszközöknél egységes árakat kell majd alkalmazni, amit a kamara helyesel - mondta el Hankó Zoltán. A kamara ezen túl azt is szeretné elérni, hogy tilos legyen a támogatott gyógyszerek és a gyógyászati segédeszközök vásárlásához kapcsolódóan ajándékokat, fogyasztást ösztönző bónuszokat adni, és tiltottak legyenek az ezekhez kapcsolódó akciók is.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A kamara szerint bonyodalmakhoz vezet, hogy az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvénytervezet szerint heti 84 órás nyitva tartást kellene vállalni az újonnan nyitni szándékozó gyógyszertáraknak, ugyanakkor továbbra is lehetővé tenné, hogy heti 40 órás nyitva tartással és folyamatos készenlétet vállalva is lehessen nyitni patikákat.

    A jelenlegi jogszabály 60 órás nyitvatartási kötelezettséget ír elő, ez változna - a kamara korábbi javaslatával összhangban - 84 órára. A Gyószerészi Kamara ugyanakkor továbbra is azt szeretné, ha nem lenne elegendő a patikaalapításhoz alternatívaként a 40 óra nyitvatartás és folyamatos készenlét.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága!

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Hogyan utazzon gyógyszereivel?

    A gyógyszerekkel való utazás - még ha vényköteles készítményekről is van szó - nem olyan egyszerű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan utaztathatja gyógyszereit legálisan, bármi is legyen az úti cél.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Sok betegségnél lehet segítség a plazmaadás

    A vérplazmaadás olyan gyógyszerek előállítását teszi lehetővé, amik a vérzékenységben szenvedő vagy az immunhiánnyal született betegek életét segítik. A plazmaadás során a vér alakos elemeit visszaadják a donornak, és a saját plazmát 72 óra alatt pótolja a szervezet.

    Milyen hibalehetőséget rejt magában a gyógyszerlista hiánya, ha a beteg eszméletlen?

    Rendszerint egy hétköznapi orvosi vizsgálat során is értékes percek telnek el azzal, hogy az orvos megpróbálja kideríteni, betege milyen típusú gyógyszereket, milyen gyakran és mekkora dózisban szed. Még inkább értékessé válik az idő, ha ez a feladat vészhelyzetben, elsősegélynyújtás közben hárul az orvosra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA