• Extra vonalkód, gyógyszerautomata - ellentmondások vannak a gyógyszerészek szerint

    Szerző: MTI

    A Magyar Gyógyszertár-tulajdonos Gyógyszerészek Szövetsége szerint több munkájuk van a patikusoknak, mert a vényeknek csak 10 százalékán van extra vonalkód - mondta Hávelné Szatmári Katalin, a szövetség elnöke szerdán az MTI-nek.

    Véleménye szerint a patikusokat hátrány éri, ha nem visznek fel minden adatot a vényről, és az sincs jogszabályban rögzítve, hogy az orvosnak kötelező vonalkódot nyomtatnia a vényekre. 

    Hirdetés

    A patikusokat kötelezi a biztosító arra, hogy minden adatot, amelyet a vonalkódnak kellene tartalmaznia, rögzíteni kell a számítógépes rendszerbe.

     Hasznos linkek!

   • Gyógyszerkereső
   • Patika adatbázis
   • BNO kereső
   • Mit kell tudni az új vényekről?
   • Ha ezt nem teszi meg, akkor a biztosító szankcionálja a gyógyszerészt, ami Hávelné Szatmári Katalin szerint jogszerűtlen.

    "Ahhoz, hogy ehhez joga legyen a biztosítónak, a vény alaki kellékei közé be kellett volna sorolnia a vonalkódot, ami nem történt meg" - mondta.

    A szövetség javaslata az, hogy az év végéig fennmaradó időt tekintse a biztosító egyfajta próbaidőnek, és csak január elsejétől szankcionálja a patikusokat a rosszul rögzített adatok miatt. A patikusok évente 150 millió vényt kezelnek.

    Ha hibás a vonalkód...

    Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) új típusú vényeket vezetett be és júliustól extra vonalkódot is nyomtatnak a receptre.

     Az „extra vonalkód" adattartalma

    a) a vény felírás dátuma,
    b) a TAJ szám,
    c) a BNO kód,
    d) a vény felírás jogcíme,
    e) a helyettesíthetőség,
    f) a felírt gyógyszer TTT kódja,
    g) a felírt gyógyszer mennyisége,
    h) a külön jogszabály szerint szakorvosi javaslatra rendelhető készítmények esetén a szakorvosi javaslatot adó orvos pecsétszáma,
    i) a külön jogszabály szerint szakorvosi javaslatra rendelhető készítmények esetén a szakorvosi javaslat keletkezésének ideje a vény felírás időpontjához viszonyítva,
    j) a szoftver minősítésének azonosító kódja,
    k) a program által a vénynyomtatás során használt gyógyszertörzs érvényességi idejének kezdő dátuma.
    Forrás: (53/2007. (XII. 7.) EüM rendelet a gyógyszerrendeléshez használandó számítógépes program minősítésének szabályairól)

    Az extra vonalkódot a gyógyszert felíró orvos nyomtatja az eddiginél nagyobb méretű vényre egy program segítségével: azokat az adatokat rögzíti elektronikusan, amelyeket az orvos írt a receptre, tehát többek között a beteg nevét, taj-számát, a betegség kódját, a gyógyszer nevét.

    A vonalkód bevezetése a patikában elsősorban a gyógyszerkiadást könnyíti, illetve gyorsítja meg, hiszen a vonalkódot a patikus egyszerűen leolvastatja, míg eddig minden adatot külön kellett begépelnie - mondta korábban Molnár Márk, az OEP főosztályvezetője.

    Amennyiben hibás vagy nem olvasható a vonalkód, a patikusnak a szöveges részt kell figyelembe vennie a recepten és a gyógyszert az alapján kell kiadnia.

    A beteg minden esetben hozzájut a készítményhez, őt az olvashatatlan vonalkód vagy annak hiánya miatt nem érheti hátrány.

    A régi vények továbbra is használatban vannak, ám az extra vonalkódot azokra is rá kell nyomtatni.

    Gyógyszerautomata, a patikusok szerint nem biztonságos

    A Magyar Gyógyszertár-tulajdonos Gyógyszerészek Szövetségének elnöke kitért a gyógyszerautomatákra is.

    Elmondta: álláspontjuk egybevág a Magyar Gyógyszerészi Kamara véleményével, mely szerint ezek a berendezések nem garantálják a biztonságos gyógyszerellátást, továbbá aggályosnak tartják azt is, hogy akár 14 éves kor alatt is hozzá lehetne jutni gyógyszerekhez.

       Új vények, tudnivalók

    A jogszabályi változásokkal összhangban, illetve a célszerűség szempontjai szerint változik az új orvosi vény előlapja. Egyes feliratai változnak, illetve helyet kapnak rajta új mezők is.
    Az új vényekről részletesen>>

    Véleménye szerint automatákból gyógyszert semmiféleképpen nem szabadna árulni, inkább egyéb egészségügyi termékeket, például ragtapaszt, vattát, egészségügyi betétet, óvszert vagy fertőtlenítő készítményeket.

    Székely Tamás egészségügyi miniszter szerdán úgy nyilatkozott: nem akarnak mindenáron gyógyszerautomatákat létesíteni, de érdemes a kérdéssel foglalkozni.

    Azokon a településeken, ahol nincs gyógyszertár vagy nincs minden nap háziorvosi rendelés, ott a beteg ezen automaták segítségével könnyebben juthat különböző vény nélkül kiadható gyógyszerekhez - tette hozzá.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.07.01 22:04
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi okozhat viszketést?

    Mi okozhat viszketést?

    Dr. Csuth Ágnes

    A tartós viszketés a kellemetlenségen túl további szövődményeket is okozhat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    E-recept: 2019 végéig kötelező lesz a papíralapú felírási igazolás

    Döntés született arról, hogy az e-recepthez 2019 végéig kötelező lesz papíralapú felírási igazolást adni minden betegnek, derül ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara szeptemberi elnökségi üléséről szóló tudósításból.

    A szőlő egészségre gyakorolt hatásai

    A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta.

    Mégsem jönnek a gyógyszerautomaták?

    A gyógyszerautomaták üzemeltetését lehetővé tevő rendelet megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól (Ab) a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK). A testület szerint a készülékek nem felelnek meg a gyógyszerforgalmazás szabályainak.

    Vényköteles termékek is reklámozhatóak lesznek?

    Egy brüsszeli javaslat szerint lehetővé tennék a vényköteles orvosságok hirdetését az interneten és a nyomtatott sajtóban, hogy ezzel is segítsék a gyógyszerhamisítás visszaszorítását. A szakemberek kockázatosnak tartják a tervet.

    Gyógyszer-gazdaságossági törvény: a kamara csalódott

    A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) csalódott, mert a kormány előzetes támogatása ellenére nem építették be több javaslatukat a gyógyszer-gazdaságossági törvény készülő módosításába - hangzott el a szervezet szombati küldöttközgyűlésén.

    Maximális árnál drágább gyógyszerek

    Hiába szabták meg több gyógyszer maximális árát, a patikák tizedében ennél drágábban adják ezeket a szereket - számolt be az RTL Híradó. A fogyasztóvédők egy hónapja járják a gyógyszertárakat, eddig már csaknem félszáz patikát bírságoltak meg ezért.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.