A kedvenc zeneszám hallgatása jót tesz a szívnek

Független Hírügynökség
megjelent:

A kedvenc zeneszámunk hallgatása jótékony hatással van a szívünkre - állapították meg amerikai tudósok. Ugyanez a csoport mutatta ki 2005-ben a nevetés kedvező szív- és érrendszeri hatását.

A Marylandi Egyetem kutatói 10 egészséges, nem dohányzó kísérleti alanyon azt találták, hogy amikor örömet okozó zenét hallgattak, kitágultak az artériáik, ami fokozta a vérkeringést.

A felkari ütőerek átmérője átlagosan 26 százalékkal nőtt örömteli zene hatására. Szorongást kiváltó zenétől pedig 6 százalékkal csökkent az artériák átmérője. Feltételezik, hogy a zene hatással lehet a jó közérzetet kiváltó vegyületek, az agyban termelődő endorfinok mennyiségére.

A felfedezésről az amerikai szívgyógyász-társaság New Orleans-i konferenciáján számoltak be szerdára virradó éjjel.

Egy kis mérgesgáz is jót tesz a szívnek

Az erősen mérgező hidrogénszulfid gáz (H2S) kis adagban alkalmazva véd a szívelégtelenségtől. Ezt fedezték fel amerikai kutatók egérkísérleteken keresztül. A rohadt tojás szagú, színtelen, gyúlékony gáz kéntartalmú szerves vegyületek bomlásakor keletkezik, előfordul vulkáni gázokban és ásványvizekben is. Életveszélyes a bányászok és a szennyvízzel dolgozók számára.

A kutatók egereken szívelégtelenséget idéztek elő műtétileg úgy, hogy ideiglenesen vagy véglegesen elzárták a baloldali szívkoszorú-artériát, ettől elhalt a szívizom egy része. Utána az egerek egy részének egy héten át naponta egyszer hidrogénszulfid-oldatot adtak intravénás injekció formájában. A többi egér nem kapott semmilyen kezelést.

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dervalics Dóra, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Bene Orsolya, kardiológus és Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.