• A kedvenc zeneszám hallgatása jót tesz a szívnek

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kedvenc zeneszámunk hallgatása jótékony hatással van a szívünkre - állapították meg amerikai tudósok. Ugyanez a csoport mutatta ki 2005-ben a nevetés kedvező szív- és érrendszeri hatását.

    A Marylandi Egyetem kutatói 10 egészséges, nem dohányzó kísérleti alanyon azt találták, hogy amikor örömet okozó zenét hallgattak, kitágultak az artériáik, ami fokozta a vérkeringést.

    Hirdetések

    A felkari ütőerek átmérője átlagosan 26 százalékkal nőtt örömteli zene hatására. Szorongást kiváltó zenétől pedig 6 százalékkal csökkent az artériák átmérője. Feltételezik, hogy a zene hatással lehet a jó közérzetet kiváltó vegyületek, az agyban termelődő endorfinok mennyiségére.

    A felfedezésről az amerikai szívgyógyász-társaság New Orleans-i konferenciáján számoltak be szerdára virradó éjjel.

    Egy kis mérgesgáz is jót tesz a szívnek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az erősen mérgező hidrogénszulfid gáz (H2S) kis adagban alkalmazva véd a szívelégtelenségtől. Ezt fedezték fel amerikai kutatók egérkísérleteken keresztül. A rohadt tojás szagú, színtelen, gyúlékony gáz kéntartalmú szerves vegyületek bomlásakor keletkezik, előfordul vulkáni gázokban és ásványvizekben is. Életveszélyes a bányászok és a szennyvízzel dolgozók számára.

    A kutatók egereken szívelégtelenséget idéztek elő műtétileg úgy, hogy ideiglenesen vagy véglegesen elzárták a baloldali szívkoszorú-artériát, ettől elhalt a szívizom egy része. Utána az egerek egy részének egy héten át naponta egyszer hidrogénszulfid-oldatot adtak intravénás injekció formájában. A többi egér nem kapott semmilyen kezelést.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mi okozhat hevesebb szívdobogást? - Az orvos válaszol

    Étkezés után gyakran érzem, hogy hevesebben ver a szívem. Okozhatja ezt a vércukorszint megemelkedése? Vagy esetleg allergiás lehetek valamilyen tápanyagra, ételre?

    A szerelemről tudományosan - Mi köze van hozzá a szívünknek?

    Miért jelképezik a piros, rózsaszín vagy éppen pink színben pompázó szívek a szerelmet? Tévedünk, ha azt hisszük, a szívnek bármi köze van az érzelmeinkhez, hacsak nem fizikai mellékhatásként.

    A szívmegállásnak hetekkel korábban lehetnek tünetei

    Az akár végzetes kimenetellel járó szívmegállásról leginkább azt gondoljuk, semmilyen előjele nincs. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa azonban olyan amerikai kutatási eredményekre hívta fel a figyelmet, amelyek szerint lehetnek előzetes tünetek.

    Hogyan csökkenthetjük a nyugalmi pulzust?

    A percenként mért szívverés számát nevezzük pulzusnak, amely akkor nyugalmi, ha éppen nyugalomban vagyunk, tehát nem mozgunk, nem élünk meg stresszhelyzetet. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa szerint, ha a nyugalmi pulzusszámunk is magas, azt mindenképpen ajánlatos kivizsgáltatni.

    Mennyire veszélyezteti Önt a szívinfarktus?

    Ha biztosan tudnánk, hogy a következő öt évben nagy eséllyel szív- és érrendszeri megbetegedés, esetleg infarktus lép fel nálunk, valószínűleg kezeltetnénk magunkat, változtatnánk az életmódunkon. Miért várnánk a legrosszabbra? Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont specialistája arról beszélt, kinek szükséges feltétlenül a kardiológiai kivizsgálás.

    Szívbarát mozgás - Fogadja meg a tanácsainkat!

    Mielőtt bárki belevágna az edzésbe, érdemes átgondolni, pontosan mit is szeretnénk elérni és milyen út vezethet a leghatékonyabb eredményekhez. Dr. Matusovits Andrea, a Budai Kardioközpont sportorvosa, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint a mozgás a szív-érrendszer egészségének is egyik legjelentősebb védőfaktora, azonban e téren is fontos a tudatosság.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA