• Vesetágulat, elég csak a kontoll?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tusztelt Doktornő/Úr!

        Lányomnál,aki 12 éves, 3hónapos korában vesetágulatot állapítottak.Eleinte 3havonta,most már csak évente kell UH-ra vinnem. Azt mondták,hogy semmilyen kezelést nem igényel,ezzel együtt kell élnie. Kérdésem az lenne,hogy okozhat-e ez a tágulat valamilyen betegséget,vagy tényleg nem jelent semmi különöset. Soha semmilyen gyógyszert nem kapott rá. ( Volt olyan UH eredmény is,hogy folyadék volt benne ). El kell-e vinnem valamilyen szakrendelésre? Lenne egy másik kérdésem is. Vérvételnél többször mértek nála (eddig 3-szor; 2-3 havonta volt vérvétel) emelkedett húgysavszintet.Jövő héten viszem újra. Ez utalhat valamilyen betegségre?

        Várom mielőbbi válaszát,köszönettel

        egy aggódó anyuka

        WEBBeteg szakértő válasza a Vesetágulat témában

        Tisztelt Hölgyem!

        A vesemedence-tágulat oka lehet: 1. vizeletelfolyási-zavar (a húgyutak szűkülete miatt. Ez veleszületett betegség túlnyomórészt, folyamatosan fokozódó tágulattal jár, és sebészeti beavatkozást igényel (erre általában az élet első 1-3 évében sor is kerül, 12 éves korban ez már szinte elhanyagolható valószínűségű, bár ritkán a pubertáskorban - a gyors növekedés korában - válnak egyértelművé egyes - szerencsére nem nagyon súlyos - elfolyási zavarral járó kórképek -pl: érleszorítás stb.). 2. vesico-ureteralis reflux: ez ennyi idő után klinikai jeleket - ismétlődő vesemedencegyulladások - vagy morfológiai jeleket okoz - a vesék elváltozását a hasi UH-on. 12 évesen a vesemedencetágulat (ha az nem fokozódott, ill. az UH nem mutatott egyéb eltérést) nagy valószínűséggel jóindulatú, a háttérben a vesét károsító betegség nem áll- Azonban rendszeres  ellenőrzés a pubertáskor végéig javasolt. ui: gyógyszer erre nem szükséges, csecsemőkorban jellemző UH-leírás: "a vesekelyhek folyadékosak" - de ennek túlnyomórészt semmilyen vesebetegség nem áll a hátterében (kor szerinti normális variáció). A magas húgysavszint azonban ritkább ebben az életkorban, köszvényre hajlamosíthat (felnőttkorban, nem 12 évesen), de ez is összefüggésben van az étrenddel (hús ill. állati belsőségek jelentős fogyasztása). A vesemedencetágulat hátterében nem állhat.



        PharmaPlaza

        Kérdés: 2010-03-23 20:42:36; Megválaszolva: 2010. március 23., 20:42

        Tudjon meg többet: Vesetágulat
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        T.Doktortno Doktor úr .19 éves vagyok 2 éves korom óta nephrozis szindrómam van ! 2008 van kaptam vesét de 2016.02.02 a beültetett vese kilokodot most jelenleg február 2-an lesz 1 éve hogy dialízis kezelésre szorulók csimino fisztulam van ami...
        Üdvözlöm Doktor Úr ! Évek óta krónikus veseelégtelenségem van,s emellett tablettával kezelt cukorbetegségem /2.tip/ is van.Csökkenteni szeretném az értékeimet /8.7 és 9.6 mmol/l /ezért MECEK DIABET teakeveréket kezdtem inni,ami kedvezően...
        Doktor Úr! Jobb oldali vesémet kivették egy hónapja.Mostani labor eredményem. Nátrium 134 Kálium 4,70 Becsűlt GFR(epi) 42 Karbamid 11,42 Kreatinin 144 többi tartományon belűl ez vérvizsgálat eredménye. Szeretném tudni mit takar az...
        Tisztelt Doktor Úr, Édesanyám lelet értékeinek jelentései érdekelnének, vagyis hogy szükség van-e esetleg további vizsgálatokra. Diagnosztizált gyógyszeres cukor beteg és magas vérnyomással is kezelik. Mind kettő rendszeresen ellenőrizve...
        Tisztelt Doktor Úr! 42 éves férjem az utóbbi időkben jellemző fáradékonyság, gyengeség és esti fejfájás, ritkán alhasi fájdalom miatt vérképet csináltatott a háziorvossal. A vérkép emelkedett koleszterinszintet (9,00 mmol/L) mutatott ki,...
        Üdvözletem! 3-4 hónapja vizeléskor (néha naponta 2-3-szor, néha összesen 3-4-szer egy héten) a jobb vesém környékén fájdalmat érzek. A fájdalom görcshöz hasonlít, vizelés közben indul és a végére erősödik (görcsöl egyet), és a...
        Kedves Doktor Úr/Doktornő! Barátom nevében írok, 28 éves férfi. Idén februárban volt kontrollon az egy évvel korábbi prosztatagyulladása miatt, ami szerencsésen megszűnt, azonban magas volt a vér- és fehérjeszám a vizeletében (a normál...
        Tisztelt Doktor Úr! 3 éve egy vesével élek. Sajnos egy baleset következtében leállt az egyik vesém. Azóta rendszeresen járok kontrollra, vérvételre, hogy a maradék egy vesém jól működik-e. Ami miatt aggódok, hogy a kreatinin szintem mindig...
        Tisztelt doktor úr! Kb. 6 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam krónikus veseelégtelenséget, a betegség kialakulásának okára nem derült fény (nem volt sose előtte vérnyomás vagy vércukor problémám, se cisztám vagy esetleg genetikai...
        Tisztelt Doktornő/úr! Labor eredményem kimutatta, hogy magas a karbamid 9,4mmol/l és a kreatinin 127ymol/l szintem. Rendszeresen sportolok, heti 4-5 alkalom, súlyzós és kardió edzés is. Ehhez mérten táplálkozom, naponta átlagosan 3l vizet...