Vesetágulat és magas foszfor szint kapcsolata

Tisztelt dr úr/nő! Egy 16 hónapos kisfiú anyukája vagyok. Még magzati állapotban diagnosztizálták nála a pyelont. Miután megszületett is még az egyik oldalon megmaradt a vese tágulata. Azóta nagyon sokszor volt vizelet vizsgálata eddig mindig negatív volt szerencsére. Azonban februárban a labor értékei között a foszforja emelkedett értéket mutaott a vérében a határ 1, 60 és neki 1, 73 volt. Magasabb volt az alkalikus foszfatáz és a Got is, ami 0, 40 helyett 0, 46 volt. A gyermekorvos nem mondott semmit ezekre az értékekre, bár engem nagyon zavart és van egy kicsi vérszegénysége. Most voltunk újra vérvételen a foszfor még magasabb lett 1, 75. A Got csökkent 0, 43-ra. A vérsegénysége HGB 116. A kérdésem a vesetágulata miatt lehet magasabb a foszfor szintje? Nem eszik sok sajtot és tejterméket, nem hinném, hogy az étkezés miatt lenne magasabb a foszfor. Mit tehetnénk? Mi lenne a megoldás? Ja és a fő probélma, hogy hónapok óta nem hízik. Kérem segítsenek. Válaszukat előre is köszönöm: egy aggódó anyuka

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza vesetágulat, súlyprobléma témában

Kedves Édesanya!

Azzal a jó hírrel kezdem, hogy nagy valószínűséggel a gyermekének nincs betegsége. Részletesen kérdéseire a következőt tudom válaszolni:

1. Tágabb pyelon azaz vesemedence nagyon gyakori, ha a tágulat kicsi, önmagában nem betegség. Néha húgyúti fertőzésre hajlamosíthat de ezt a vizelet vizsgálatokkal ki lehet zárni. Egyéb eltérést, p.l magasabb foszfor szintet nem okoz. Időszakos ultrahang és vizelet ellenőrzés javasolt, kezelést nem igényel. Általában lassan spontán szűnik.

2. Kicsi gyermekek vérében a foszfor sokszor a felnőttkori normál érték (1, 60) feletti, ez a calciumban és foszforban gazdag táplálkozásnak és a még más jellegű, testet építő anyagcserének következménye. Ez (1, 60) tehát felnőttkori normál érték, csecsemőkben, kisdedekben sokszor mérünk 2, 00 feletti értéket és még ez sem kóros! Később spontán csökken a vegyes táplálkozás előrehaladtával. Egyébként a magas foszfor érték önmagában nem okoz bajt.

3. Alkalikus foszfatáz, GOT is sokszor megemelkedik kissé, ALP 1000 E felett, GOT ha 100 U/l felett van tartósan, kell vele foglalkozni. Az Ön gyermekének értékei ennél jóval alacsonyabbak.

4. 116 g/l-es Hgb nem számít vérszegénységnek, általában a 100 g/l alatti értéket vesszük annak.

5. 1 éves kor után a gyorsan fejlődő gyermekek egyre többet mozognak, ügyesednek, nyúlnak, sokszor 1 év alatt is csak 1-2 kg-al gyarapszik a testsúlyuk, ez természetes, azaz a súlyállás több hónapon át ebben a korban nem kóros. Ha étvágya jó és mozgékony, ügyes, széklete rendben van, látszatra érdemi tünete nincs, nem kell aggódni, maximum figyelni és súlyfejlődését követni. Egy-egy hasmenéses betegség kapcsán még némi fogyás is előfordulhat! Kóros egyéb tünet esetén kell orvoshoz fordulni. Amennyiben további kérdési lennének, keressen bátran!

Üdvözlettel:

Dr. Máttyus István

gyermek vesegyógyász szakorvos

Svábhegyi Gyógyintézet

Bejelentkezés: 395-4922-es telefonszámon, illetve a www.svabhegy.eu oldalon

Kérdés: 2012. május 24., 13:57; Megválaszolva: 2012. május 30., 16:47
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek