A vesebetegségek megelőzése

szerző: Fazekas Erzsébet - WEBBeteg
frissítve:

Az életminőséget jelentős mértékben rontó, eleinte észrevétlenül, különösebb tünetek nélkül, csendesen támadó vesebetegség (egyes szakértők szavaival a gyilkos kór) különféle fajtáival szemben lehet védekezni, kialakulásuk kockázatát csökkenteni.

Ezt állítják belgyógyászok, vese-specialisták, transzplantációt végző sebészek, egészségnevelők, a jeles napok szervezői, akik az idei Vese Világnap alkalmából, szabályokba szedve összefoglalták a lakosság tájékoztatására a legfontosabb teendőkre vonatkozó tanácsaikat.

Az egyik legkönnyebben követhető javaslat szerint fittnek, aktívnak kell maradni, mert így jól karban tartható a vérnyomás, aminek kórosan magas volta a krónikus veseelégtelenség egyik fő rizikója. (A „mozgásban a vese egészségéért” elvből átlagemberek, hírességek, közéleti személyiségek részvételével, világ-mozgalom született.)

A hipertónia a leggyakoribb rizikófaktor

Sokszor hallani, hogy a kezelés nélkül maradó hipertónia agyvérzést, szívinfarktust idézhet elő, ám azt még kevesen tudják, ez egyben a vesebetegség kialakulásának leggyakoribb oka.

A vesékre sincs jó hatással a hipertónia

A vesék ereiben bekövetkező meszesedés a vesék állományát károsítja, ún. zsugorvese kialakulásához vezet. A kiválasztó működés csökkenése a vérben méreganyagok felhalmozódását eredményezi és veseelégtelenség alakul ki.

A magas vérnyomás leggyakoribb szövődményei

A normálnak tekintett vérnyomás 120/80 Hgmm – a 129/89-es érték prehipertóniának számít, az e csoportba tartozók számára a hipertonológus-szakember életmódbeli, diétás változtatást ajánl. A 140/90 Hgmm feletti érték mérésekor magasvérnyomás-betegséget diagnosztizál az orvos, és tájékoztatja a beteget, hogy ez a kórállapot fokozott rizikót hordoz, ezért tenzióját rendszeresen kell ellenőrizni.

A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel okoz vesekárosodást akkor, ha egyéb kórokkal: cukorbetegséggel, magas koleszterinszinttel, szív- és érrendszeri betegségekkel társul. Ami az életmódot illeti, egészségesen kell táplálkozni, figyelmet fordítva az ideális testsúlyra, mert az védelmet jelent a krónikus veseelégtelenséghez vezető, már említett állapotok kialakulásával szemben.

Csökkenteni kell a só-bevitelt. (Az ajánlott nátrium-fogyasztás napi 5-6 gramm, azaz egy teáskanálnyi, az előre elkészített, éttermi ételekben viszont olykor ennél több van. Könnyebb ellenőrizni a só-bevitelt, ha friss alapanyagokból, otthon készül az étel.)

Diabéteszeseknek elengedhetetlen a rendszeres kontroll

A megelőzést segíti a vércukor-szint rendszeres ellenőrzése. Csaknem minden második cukorbetegnél kifejlődik a kórhoz kapcsolódó nefropátia, ezért egyetlen diabéteszesnél sem maradhat el a vesefunkció rendszeres kontrollja. Idejekorán való észleléssel mérsékelhető, sőt teljesen kivédhető a cukorbaj következtében kialakuló vesekárosodás. Fontos, hogy szakember is mérje rendszeresen a vércukorszintet.

A passzív dohányzás hatásai

A passzív dohányzásnak hangsúlyozottan hatása van a légzési paraméterekre, ami jobban elősegíti az asztma és az állandó nehézlégzés kialakulását, mint más allergiák.

A passzív dohányzás kevésbé ismert hatása

Ugyancsak az életmódra vonatkozó fontos tanács: kerülni kell a dohányzást és a dohányzókat. A füst ugyanis lassítja a vesében a véráramlást - márpedig, ha kevesebb vér jut a szervbe, romlik a vesefunkció. (A dohányzás a vesedaganatok kockázatát is mintegy 50%-kal megnöveli.)

Gyógyszerszedés fokozott ellenőrzés mellett

Általános érvényű figyelmeztetés, hogy csak orvos által javasolt gyógyszereket szabad szedni, kerülendő a vény nélküli szerek - különösen rendszeres - használata. Manapság meglehetősen általánossá vált a különféle gyulladás-gátlók (pl. ibuprofen) szedése, holott ezek károsíthatják a vesét.

Megjegyzendő, az egészséges vese számára, a csak alkalmanként használt efféle szerek nem jelentenek nagy veszélyt, ám ha krónikus fájdalom csillapítására (pl. ízületi gyulladás esetén) szánják, feltétlenül orvos segítségével kell kiválasztani a vesét legkevésbé károsító fájdalomcsökkentő hatóanyagot.

Minden esetre célszerű folyamatosan vigyázni, ezért minden nagy kockázatú egyén - a cukorbeteg, a magas vérnyomással élő, a túlsúlyos, vagy a már ismerten vesebeteg, esetleg ha családtagja is érintett -, feltétlenül rendszeresen ellenőriztesse vesefunkcióját.

E vizsgálatok elvégzésének és az egyéni kockázati tényezők meghatározásának, azaz a szűréseknek a fontosságát hangsúlyozzák a szakértők a 2011-es világnap alkalmából is.

A veseműködésben mutatkozó eltéréseket kiemelten fontos minél korábban azonosítani, mert ez teszi lehetővé, hogy a beteg még a vesekárosodás megindulása előtt megkaphassa a megfelelő kezelést.

WEBBeteg.hu logó
Forrás: WEBBeteg
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ács Júlia, Dr. Árki Ildikó
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.