• A vesebetegségek megelőzése

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az életminőséget jelentős mértékben rontó, eleinte észrevétlenül, különösebb tünetek nélkül, csendesen támadó vesebetegség (egyes szakértők szavaival a gyilkos kór) különféle fajtáival szemben lehet védekezni, kialakulásuk kockázatát csökkenteni.

    Ezt állítják belgyógyászok, vese-specialisták, transzplantációt végző sebészek, egészségnevelők, a jeles napok szervezői, akik az idei Vese Világnap alkalmából, szabályokba szedve összefoglalták a lakosság tájékoztatására a legfontosabb teendőkre vonatkozó tanácsaikat.

    Az egyik legkönnyebben követhető javaslat szerint fittnek, aktívnak kell maradni, mert így jól karban tartható a vérnyomás, aminek kórosan magas volta a krónikus veseelégtelenség egyik fő rizikója. (A „mozgásban a vese egészségéért” elvből átlagemberek, hírességek, közéleti személyiségek részvételével, világ-mozgalom született.)

    Hirdetések

    A hipertónia a leggyakoribb rizikófaktor

    Sokszor hallani, hogy a kezelés nélkül maradó hipertónia agyvérzést, szívinfarktust idézhet elő, ám azt még kevesen tudják, ez egyben a vesebetegség kialakulásának leggyakoribb oka.

    A vesékre sincs jó hatással a hipertónia

    A vesék ereiben bekövetkező meszesedés a vesék állományát károsítja, ún. zsugorvese kialakulásához vezet. A kiválasztó működés csökkenése a vérben méreganyagok felhalmozódását eredményezi és veseelégtelenség alakul ki.

    A magas vérnyomás leggyakoribb szövődményei

    A normálnak tekintett vérnyomás 120/80 Hgmm – a 129/89-es érték prehipertóniának számít, az e csoportba tartozók számára a hipertonológus-szakember életmódbeli, diétás változtatást ajánl. A 140/90 Hgmm feletti érték mérésekor magasvérnyomás-betegséget diagnosztizál az orvos, és tájékoztatja a beteget, hogy ez a kórállapot fokozott rizikót hordoz, ezért tenzióját rendszeresen kell ellenőrizni.

    A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel okoz vesekárosodást akkor, ha egyéb kórokkal: cukorbetegséggel, magas koleszterinszinttel, szív- és érrendszeri betegségekkel társul. Ami az életmódot illeti, egészségesen kell táplálkozni, figyelmet fordítva az ideális testsúlyra, mert az védelmet jelent a krónikus veseelégtelenséghez vezető, már említett állapotok kialakulásával szemben.

    Csökkenteni kell a só-bevitelt. (Az ajánlott nátrium-fogyasztás napi 5-6 gramm, azaz egy teáskanálnyi, az előre elkészített, éttermi ételekben viszont olykor ennél több van. Könnyebb ellenőrizni a só-bevitelt, ha friss alapanyagokból, otthon készül az étel.)

    Diabéteszeseknek elengedhetetlen a rendszeres kontroll

    A megelőzést segíti a vércukor-szint rendszeres ellenőrzése. Csaknem minden második cukorbetegnél kifejlődik a kórhoz kapcsolódó nefropátia, ezért egyetlen diabéteszesnél sem maradhat el a vesefunkció rendszeres kontrollja. Idejekorán való észleléssel mérsékelhető, sőt teljesen kivédhető a cukorbaj következtében kialakuló vesekárosodás. Fontos, hogy szakember is mérje rendszeresen a vércukorszintet.

     

    A passzív dohányzás hatásai

    A passzív dohányzásnak hangsúlyozottan hatása van a légzési paraméterekre, ami jobban elősegíti az asztma és az állandó nehézlégzés kialakulását, mint más allergiák.

    A passzív dohányzás kevésbé ismert hatása

    Ugyancsak az életmódra vonatkozó fontos tanács: kerülni kell a dohányzást és a dohányzókat. A füst ugyanis lassítja a vesében a véráramlást - márpedig, ha kevesebb vér jut a szervbe, romlik a vesefunkció. (A dohányzás a vesedaganatok kockázatát is mintegy 50%-kal megnöveli.)

    Gyógyszerszedés fokozott ellenőrzés mellett

    Általános érvényű figyelmeztetés, hogy csak orvos által javasolt gyógyszereket szabad szedni, kerülendő a vény nélküli szerek - különösen rendszeres - használata. Manapság meglehetősen általánossá vált a különféle gyulladás-gátlók (pl. ibuprofen) szedése, holott ezek károsíthatják a vesét.

    Megjegyzendő, az egészséges vese számára, a csak alkalmanként használt efféle szerek nem jelentenek nagy veszélyt, ám ha krónikus fájdalom csillapítására (pl. ízületi gyulladás esetén) szánják, feltétlenül orvos segítségével kell kiválasztani a vesét legkevésbé károsító fájdalomcsökkentő hatóanyagot.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Minden esetre célszerű folyamatosan vigyázni, ezért minden nagy kockázatú egyén - a cukorbeteg, a magas vérnyomással élő, a túlsúlyos, vagy a már ismerten vesebeteg, esetleg ha családtagja is érintett -, feltétlenül rendszeresen ellenőriztesse vesefunkcióját.

    E vizsgálatok elvégzésének és az egyéni kockázati tényezők meghatározásának, azaz a szűréseknek a fontosságát hangsúlyozzák a szakértők a 2011-es világnap alkalmából is.

    A veseműködésben mutatkozó eltéréseket kiemelten fontos minél korábban azonosítani, mert ez teszi lehetővé, hogy a beteg még a vesekárosodás megindulása előtt megkaphassa a megfelelő kezelést.


    Forrás: WEBBeteg
    Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Túlzott izzadás

    Dr. Bodnár Edina

    Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

    Verejtékmirigy-gyulladás

    Cs. K., fordító

    A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

    A zsákvese kezelése és a megelőzés lehetőségei

    A zsákvese, más néven hydronephrosis a vesemedence és a vesekelyhek kóros tágulatát jelenti, mely a vizelet elfolyásának akadályozottsága következtében alakul ki. A vese üregrendszerében megnövekedett nyomás hosszú távon a veseállomány pusztulásához vezet. A kezelés a vizeletelfolyási akadály megszüntetését célozza, mely műtéttel vagy a húgyúti tükrözés során lehetséges.

    A vesezsugorodás okai, tünetei, kezelése és megelőzése

    A vesezsugorodás (vesezsugor), amely a vese szöveteit érintő előrehaladó hegesedési folyamat utolsó stádiumában jelentkezik, kezelés hiányában a vese működésének megszűnését okozhatja. Végstádiumban urémia, azaz húgyvérűség alakul ki. A vesezsugorodás gyakran hosszú ideig nem kerül felfedezésre.

    Vesekövesség - Megelőzés és kezelés

    Ha valakinek már volt veseköve, 1-2 éven belül újra jelentkezik, ha az életmódján nem változtat. Ajánlatos a rendszeres, egészséges testmozgás és a stressz kerülése.

    Vesebetegségek korai felismerése: az orvosi gyógymasszázs szerepe

    Minden megbetegedés előzményekre vezethető vissza, ez így van a vesebetegségeknél is. Hazánkban minden tizedik lakos érintett valamely vesét érintő megbetegedésben. A legtöbb esetben észrevétlen a kórkép, az érintettek 70 százaléka nem tud róla, emiatt el sem jutnak a kellő kivizsgálásokra.

    Amikor káros a sok folyadék

    Nap mint nap azt halljuk, hogy fogyasszunk sok folyadékot. A nagy mennyiségű folyadék fogyasztásának akár káros hatásai is lehetnek. Az állandó szomjúság és a fokozott vízfelvétel a szervezet kóros működését jelezheti.

    A vesebetegség jelei

    Napjainkban mind a fejlett, mind a fejlődő világban a krónikus vesebetegség legáltalánosabb oka - különösen idős betegekben - a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás, amelyek szív- és érrendszeri szövődmények (szívkoszorúér-, agyi érbetegségek, perifériás artériás betegségek és szívelégtelenség) kialakulására is hajlamosítanak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.