• Baclofen-pumpa

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Úr!Azt szeretném megkérdezni,hogy egy beültetett Baclofen-pumpának van-e bármilyen káros mellékhatása terhesség esetén a babára vagy az anyára nézve?Válaszát előre is köszönöm!Üdvözlettel:Anikó

        Dr. Deli Tamás válasza a terhesség témában

        Tisztelt Hölgyem! A baclofennel kapcsolatban nem ismert, hogy magzati ártalmat okozna, de terhességben történő alkalmazásakor szigorúan mérlegelni kell az esetleges előnyöket és hátrányokat. Amennyiben neurologusa vagy egyéb szakorvosa feltétlen szükségesnek látja betegsége miatt a pumpa használatát, előtte szerintem érdemes konzultálni genetikai szakrendeléssel, hogy pontos információt kapjanak a magzati ártalom átlagos mértékének fokozódásáról. Az alkalmazás különösen az első trimeszterben lehet kockázatos. A tartós baclofenhasználat mellett felléphetnek mellékhatások, a gyógyszerleirat alapján a következők: "Milyen nemkívánatos hatások léphetnek fel a kezelés ideje alatt? A Baclofen-Pol-nak, akár a többi gyógyszernek lehetnek nemkívánatos mellékhatásai. Mindezek azonban leginkább gyorsan emelkedő gyógyszeradagok esetén, valamint idős korban gyakoriak. Nagyon gyakori panaszok: aluszékonyság. Gyakori panaszok: hányinger, fejfájás és szédülés, alacsony artériás vérnyomás, gyengeség, émelygés, zavartság, álmatlanság, székrekedés, vizelési kényszer. Ritka panaszok: alkalmazkodási zavarok (zavaros gondolkodás), szájszárazság, járásbizonytalanság, kimerültség, izgalmi állapot, eufória, hallucinációk, depresszió, dezorientáltság, rémálmok, izomfájdalom, végtagok érzési zavarai, görcskészség fokozódása, gyakoribb epilepsziás roham (különösen epilepsziában szenvedők között), mellkasi fájdalom, szívdobogás-érzés, légszomj, légzésszám csökkenés, ájulás, étvágytalanság, ízérzési zavarok, hasi fájdalom, hányás, hasmenés, vizelési zavarok (akaratlan vizeletürítés, esti vizelés, vizelet pangás, vizelési képtelenség), vérvizelés, impotencia, ejakulációs zavarok, bőrkiütés, viszketés, bokavizenyő, fokozott izzadás, súlygyarapodás, orreldugulás-érzés. Néhány esetben fokozott izomtónus. A kezelés hirtelen abbahagyását követően epilepsziás rohamok, nyugtalanság, idegesség, hallucinációk, hangulati és gondolkodási zavarok, fokozott izomtónus voltak megfigyelhetők. Azonnal orvoshoz kell fordulni a következő tünetek fellépése esetén: mellkasi fájdalom, légszomj, ájulás, vérvizelés, depresszió, zavartság, hallucináció, bőrkiütés, epilepsziás roham, látászavar, jelentős izomerővesztés, hányás." Nyilván ezeket is figyelembe kell venni, amikor a terhességben történő alkalmazásról döntenek.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. május 06., 15:33; Megválaszolva: 2011. május 09., 14:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó