• Végbél előesés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Terhességem harmadik trimeszterét töltöm. Körülbelül 4 éve tapasztaltam először kis mértékű végbél előesést, mely általában erőlködés, székelés hatására jön elő viszonylag rendszeresen. Már több alkalommal volt aranyerem, végbélrepedésem. Terhességem alatt eddig ilyen problémák nem merültek fel. Aggódok, hogy szülés közben, illetve annak hatására az előesés nagyobb mértékű lehet, mely hosszabb távú problémát jelenthet, és esetleg csak műtét útján állítható helyre. Javasolt lehet ebben az esetben császármetszés alkalmazása, az előesés súlyosbodásának elkerülésének érdekében? (Célom mindkét műtét elkerülése...) Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Pétervári László válasza a Terhesség,gyermekágy témában

        A végbélsérv (végbélsüllyedés) esetében a végbél a hüvely hátsó falát boltosítja be, miután a recto-vaginális szeptum (a hüvely és végbél közötti kötőszövet) kitágul vagy megsérül. A leggyakoribb oka a rectocele kialakulásának a hüvelyi szülés, ezek az elváltozások lényegében csak szült nőknél jelentkeznek. Bizonyos esetekben, egy rosszul elvégzett vagy rosszul gyógyult gátmetszés állhat az elváltozás hátterében. A végbélsérv tünetei: duzzanat a hüvely hátsó falánál, amely a hüvelybemenet elé érhet székelési nehézségek, esetleg az ujj bevezetésének szükségessége a hüvelybe a végbél kiürítéséhez teltség- illetve nyomásérzés a végbél tájékán székelés után az érzet, hogy a végbél nem ürült ki teljesen. A kezdeti kitüremkedés jelentkezésekor, tehát a harmadik harmadban szinte minden esetben, a szokásosnál is nagyobb figyelmet kell szentelni a személyes higiéniának. Székelés után lehetőleg mellőzzük a toalett papír használatát, bidé, zuhany segítségével, tiszta langyos vízzel mosakodjunk. Ne vigyük túlzásba szappanok használatát se. Ha fájdalom, vérzés, kemény duzzanat jelenik meg, forduljunk nőgyógyászunkhoz, vagy ha ismerünk ilyet, proktológus sebész szakorvoshoz. Ha lehetséges, a szakember csak kenőcs, krém segítségével kezeli a kialakult állapotot. A terhesség alatt csak a legszükségesebb esetben végzünk sebészeti beavatkozást, azt is helyi érzéstelenítő alkalmazásával. Ne használjon a szomszéd, barát által javasolt kenőcsöt, mert pontos diagnózis hiányában nem biztos, hogy a legmegfelelőbbet választjuk. A szüléskor és azt követően még fokozódhatnak is a tünetek. A szülés után, a gátseb gyógyulását követően, ha panaszai még fennállnak, mindenképpen forduljon szakorvoshoz. A proktológiai kivizsgálás ujjal történő végbél vizsgálatból és esetleg tükrözésből áll. Nem kell megijedni a rémhírektől: a tükrözés szakszerű, óvatos végrehajtás esetén fájdalmatlan. A tünetek kezelése legegyszerűbb esetben kúppal, kenőccsel, bizonyos esetekben gumigyűrű–leszorítással, infravörös koagulációval, trombózis esetén helyi érzéstelenítésben történő kimetszéssel történhet. Az időben elvégzett kis beavatkozás csak pár percet vesz igénybe, minimális fájdalommal jár, nem befolyásolja normális életvitelét, tehát teljes figyelmét a baba gondozására fordíthatja. Ezzel szemben az állapot elhanyagolása esetén további szövődmények alakulhatnak ki, melyek gyógyítása már bonyolultabb, esetleg csak kórházi körülmények között oldható meg.


        Kérdés: 2017. április 02., 14:36; Megválaszolva: 2017. április 07., 11:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: