• Hátsófali infarktus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Dr. Nő! Édesapámnak 1997-ben szívbillentyű műtéte volt. Azóta minden kontroll vizsgálaton megjelent, mindent rendben találtak Nála. Ebben az évben épp egy ilyen kontroll vizsgálat során derült ki, hogy kapott egy hátsófali infarktust. Cukorbetegségre gyógyszert szed, illetve Betaloc, Syncumar, illetve vizhajtót is szed. Vizsgálati eredmény: Dipyridamol terheléses és nyugalmi MIBI szívizom SPECT vizsgálatot végeztünk.A dipyridamol hatására angina, ST változás nem volt. A vizsgálat kép paraméterei a kiértékeléshez megfelelőek. A terhelést 3 irányú metszetsorozati és polar map felvételeken kóros kiterjedt aktivitás-csökkenés látható inferio regiójában. Ugyanitt a nyugalmi felvételeken az aktivitás-hiány csökkent. Vélemény: reverzibilis perfúzió-zavar a RCA coronaria ellátási területén. A kardiológus szívkatéterezésre küldte. (okt.végén) Mit jelent a vizsgálati eredmény, illetve a vélemény? Mire lehet számítani a továbbiakban? KÖszönöm válaszát!

        Dr. Molnár Dóra válasza a szívizom SPECT lelet témában

        Kedves Kérdező! A fentiek alapján szűkület lehetséges az egyik koszorúéren (valószínűleg a jobb ágon). A szűkület pontos helyét és mértékét a szívkatéterezés során megállapítják, és a lelettől függően esetleg ki is tágítják. Sajnos, a cukorbetegeknél egészen tünetszegényen is kialakulhat koszorúér betegség, ezért is hasznos az időszakos kontroll, mert még a nagyobb baj előtt észre lehet venni az állapotromlásra utaló jeleket, és meg lehet tenni a szükséges terápiás lépéseket. Jobbulást kívánok az Édesapjának! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2017. szeptember 20., 09:33; Megválaszolva: 2017. szeptember 20., 22:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: