• Hydrocele / prosztatagyulladás?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktor úr! Két problémám van, nem tudom, hogy összefüggenek-e. Az egyik, hogy tizenéves koromban Varicocele műtéten estem át, a bal herém azóta sokkal nagyobb, mint a jobb. Évek alatt semmi változás vagy fájdalom nem jelentkezett, de rutinvizsgálatok alkalmával kiderült, hogy a műtét után kialakult hydrocele. Kb. 1-1,5 éve kezdtem el érezni, hogy fizikai megerőltetés után a bal herém fáj. Lehet, hogy nem maga a here, csak izomlázam van és oda sugárzik ki, de egy enyhe, de biztosan érezhető húzó érzésről van szó. Vagy tompa nyomásról, szóval nem éles fájdalom. Főleg ha hasizom gyakorlatot végzek, vagy olyan jellegű mozgást, amelyben az alhas és a belső combok is érintve vannak. Az elmúlt 3 hónapban sajnos intenzívebben érzem ezt és mintha a herém is picit nagyobb volna. Voltam urológusnál - ő nem javasolja a hydrocele műtétet. Megvizsgálta a herét és azt mondta, hogy nincs más elváltozás, és mivel a hydrocele sem olyan állapotban van, szerinte felesleges lenne megműteni, sőt, szerinte nem is ettől van ez a húzó érzés. De akkor mitől lehet? Mert 2 évvel ezelőtt még nem volt ilyen (13 éve sportolok aktívan), viszont azóta egyre gyakrabban. A másik problémám - és a fenti urológus szerint talán ez állhat a háttérben - hogy van egy vissza-visszatérő prosztatagyulladásom. Prosztatavizsgálat során hol a bal oldalon hol mindkét oldalon erős fájdalmat éreztem. Ejakuláció után néha van egy enyhe kellemetlen csípő érzés a hugycsőben, nagyon ritkán a vizelet is csíp (főleg szintén ejakuláció után). Ez is kb. azóta jelentkezik, amióta a fenti tünetek, ezért is gondolom, hogy a két dolognak köze lehet egymáshoz. Voltam már vér és vizeletvizsgálaton, 3 alkalommal is - soha semmit nem sokerült kimutatni, mindent rendben találtak. Voltam az összes lehetséges nemi betegségre szűrésen, minden negatív volt. Nézték hugycsőváladékból is, szintén eredménytelenül. Lassan már tényleg tanácstalan vagyok, mert nem tudom, hogy mi a bajom, hiszen tünetek vannak, de nem találja senki az okát. Volt olyan urológus, aki konkrétan megmondta, hogy szerinte hipohonder vagyok - pedig ő maga is látta, hogy pl. a hugycsőnyílás a makkomon pirosabb, és előzőleg elismerte, hogy ez gyulladásra utaló jel. Legutóbb felírtak 2 féle antibiotikumot is, alőször Cifran-t szedtem, utána Doxicilint, az utóbbi talán enyhített valamit az ejakuláció utáni kellemetlen érzésen, de a herefájdalom sport után megmaradt. Megoperáltassam a hydrocelét? Egyáltalán amiatt fájhat a here, mert a folyadék enyhe nyomást gyakorol rá, vagy pl. az izomláz miatt lehet, hogy csak az a here sugárzik jobban, amelyik körül több folyadék van a hydrocele miatt? Lassan már nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy amiatt van ez az egész, mert nagyon sokat ülök egy helyben. Közel 14-17 órát ülök naponta, szerintem nem is túl egészséges testtartásban, sajnos a foglalkozásom miatt. Bár a sport megszakítja ezt az időintervallumot, lehetséges, hogy egy drasztikus életmódváltással megszűnnének a tünetek? Lehet egyáltalán, hogy ezeket ilyen mechanikus jellegű ingerek okozzák?

        Dr. Merth Gábor válasza a Hydrochele, prosztatagyulladás témában

        Tisztelt Kérdező! Akit gyermekkorban varikokelével operálnak, annak van esélye arra, hogy az, felnőtt korában ismét kiújul, mert az alap baj –tekintettel az érfal gyengeségre, az ember genetikájára– nem változik. Ezek döntően baloldalon, tompa nyomó/húzó kellemetlen érzéssel jelentkeznek. A hydrokele is vmi hasonló érzésvilággal jár, bár ezek jóval kevesebb panaszt szoktak okozni, pláne amikor kis méretben vannak jelen. Mindkettőt provokálja a hasizom erőltetése, hisz pl. a varikokele vizsgálatát is hasizom préselés közben szoktuk megejteni. Mindezeket azért írtam, mert már nagyon sokszor csapdába estem, mikor más kolléga előzményeiről olvastam, illetve vettem biztosra az általuk megállapítottakat. Ezért erről ennyit mondanék, ha Önnek kellemetlen a dolog, elképzelhető, hogy lépni kellene, illetve gyermeknemzési zavarok esetén -mert akkor kötelező! (Igen, tud ilyen zavarokat okozni, bőven…) Amúgy maga a hydrokele magától nem fog megszűnni, ezt csak a jövőben tartás kedvéért. Okozhatja a dolgot krónikus prosztatagyulladás is (kicsit más jellegű panaszokat okoz ugyan), de ehhez masszázs utáni vizelet és/vagy ondótenyésztéses vizsgálat szükséges, melyeket Ön nem említett. (Nem szokták elvégezni…) A leírása alapján speciális vizsgálatok, illetve ha tényleg ez a baj, sp antibiotikum és sok más acceszorikus kezelés javasolt, melyeket itt, terjedelmes mivoltuk miatt nem írok le. Az életvitele végett pedig bőven lehet ajánlani Önnek is sok mindent (étel, mozgáskultúra, habituális dolgok), melynek leírása szintén meghaladja ezen oldal keretét. Amennyiben igényli, megvizsgálhatom budapesti rendelőmben, illetve átbeszélhetjük, a habituális változtatási lehetőségeket. Tisztelettel, Dr. Merth Gábor privatbeteg@gmail.com


        Dr. Merth Gábor
        urológus

        Dr. Merth Gábor

        Kérdés: 2011. június 02., 01:32; Megválaszolva: 2011. június 07., 11:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: