• Prosztata műtét után

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

                           Tisztelt doktar ur!           14 honappal ezelott prosztatamat laporaszkopias mutettel eltavolitottak. A szovettani vizsgalat szerint nem maradt rakos szovet a prasztata tok korul!! Azota folyamatosan ellenoriztetem a PSA-t.Az elso 3 honapban a PSA 0 volt!! Azota is havonta jarok ellenorzesre es most mar az ertek 0,28!!! Termeszetesen beszeltem kezelo orvosommal,aki ugy tajekoztatott,hogy az uj KUTATASOK szerint az lenne a celszeru,ha most SUGAR kezelesen esenek at!! Beszeltem viszont mas Radiolugus orvosokkal is,akik meg teljesen feleslegesnek tartjak!Szerintuk akar gyulladastol is lehet ez az "'alacsony'' ertek novekedes!!  Igy most hezitalok,hogy mit tegyek,mivel tudom a sugarkezeles karos mellekhatasait!!     Tehat a PSA ertekem havonta 0,04 szazaddal folyamatosan emelkedik!!       Varnam valaszat,hogy On mit javasol,mit tegyek!!  On onkologu,On szerint a sugarkezeles(ha kell),milyen hatasfokban segithet ilyen PSA ertek mellett?? Estleg TELJES gyogyulast is hozhat!!   Tisztelettel varom valaszat!!!

        WEBBeteg szakértő válasza a prosztata műtét témában

        Tisztelt Olvasónk!

        A PSA nem daganat, de szervspecifikus. Ez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy mérhető legyen, prosztataszövetre van szükség, de ez nem feltétlenül jelent daganatot. A szakmai protokoll szerint radicalis prostatectomia után (amely során elvileg eltávolításra kerül az egész prosztata állomány) emelkedő PSA-t követni kell, ha értéke 1,5-2,5 közöttire emelkedik, nagy valószínűséggel relapsusra utal, ami sugárkezelést igényel. Fontos adat az emelkedés üteme, ha pár hónap alatt a 0,17-et eléri, vagy meghaladja, szintén relapsusra utal. 

         Manapság a sugárkezelés egészen más mint akár öt éve: három dimenziós CT kép alapján számítógép vezérelt részecske besugárzást jelent. A gép pontosan kiszámítja a besugárzandó területet, a sugárdózist, és egyenletes térbeli, időbeli elosztását. Mellékhatásai átmenetiek, és messze nem olyan kellemetlenek, mint a hőskorban. Emellett a hatékonysága nagyon jó.

         Két szakmai vélemény kereszttüzében megértem tanácstalanságát.A radiológus álláspontja is érthető: ekkora értéknél még nem teljesen biztos a daganat szövet megléte, aminek esetleges kis mérete miatt pontos lokalizálása igen nehéz.  

        Én urológusként a kiegészítő sugárkezelés mellett vagyok.

        Üdvözlettel:

         Dr. Kocsis István


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-18 10:26:43; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 13:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Prosztatagyulladásom van már vagy 4 éve.Tavaly nyár végén műtöttek hólyagnyakszűkületre ami sikertelen volt.Sajnos ugyanúgy megmaradtak a vizelési ingerek és most újabb műtét lesz a semmelweis egyetem urológiai klinikáján. A szerv már nem...