• Kell-e nagyon aggódnom?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Nagyon megvagyok ijedve, hogy a következő tünetek, utalhatnak-e rosszindulatú elváltozásra? A nőgyógyászom jövő hét utánra adott időpontot, de addig nagyon ideges vagyok, mi lehet a gond. 47 éves vagyok, februárban volt utoljára menzeszem. Előtte 1-2 évben már rendetlenkedett, kimaradt 1-2 max 3 hónap is, de gondolom ez még természetes, a menopauza velejárója. Szerencsére, nekem soha nem volt még az életemben nőgyógyászati panaszom, annak ellenére sem, hogy néhány éve kiderült, van egy nagyobb méretű miómám. Az elmúlt napokban elkezdtem könnyű hasizom tornát végezni, és úgy 2-3 nap után észre vettem kicsi pecsételést (ha jól emlékszem csak torna után) Az első 2-3 napban sötét színű, alig kivehető (mivel színes fehérnemű volt rajtam) aztán 4.nap már, szintén torna után, pici pirosas pecsételés is volt, ezután a vizelet is kicsit barnás lett, benne kevés nyálkahártya darabkákkal, mint menzesz előtt szokott. Azt hittem menstruálni fogok. Aztán abbahagytam a tornát, és a tünetek megszűntek, azóta sem tapasztaltam semmit. Egyszer még próbálkoztam a tornával, de nem vettem észre utána pecsételést, de tovább mégsem mertem csinálni. Időközönként tornáztam én azelőtt is, de akkor nem voltak ilyen tüneteim. Most attól félek, jelezhet-e ez valami betegséget, komoly problémát? Többször éreztem az elmúlt hónapokban, hogy érzékenyek a melleim, kicsit fájt a hasam is, de a menzesz mindig elmaradt.Ha méhnyálkahártya megvastagodás áll a háttérben, minden esetben kell küretet végezni, vagy csak ha rosszindulatú elváltozás gyanúja tapasztalható? Egyáltalán fél év alatt kialakulhat rosszindulat, vagy akkor az már korábban elkezdődhetett? Mert erre utaló információt sehol sem találok, hogy a méhnyálkahártya rosszindulatú elváltozása mennyi idő alatt alakulhat ki. A ménnyálkahártya megvastagodás minden nem menstruáló hölgynél kialakulhat, vagy erre vannak hajlamosító tényezők? Anyukámnak pl. soha nem volt szerencsére semmi ilyen problémája. Van okom aggodalomra? Előre is köszönöm válaszát! Tisztelettel: Dóra

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        A lényeg,hogy a leírt tünetek,rendellenes vérzés miatt a méh szövettani vizsgálata szükséges,küretet kell végezni.A szövettani lelet határozza meg mi a vérzés oka és van-e további teendő. A méhnyálkahártya megvastagodása az ösztrogén hormon hatására történik,ezen hormon túlsúlya a változó korban jellemző.A peteérés hiánya miatt nincs sárgatest hormon termelés,így nem egyensúlyozódik vissza,az ösztrogén hormon. A myoma nagysága és elhelyezkedése is befolyásolhatja a további szükséges kezelést. Nőgyógyászati szakvizsgálat mindenképpen tanácsos.


        Kérdés: 2017. augusztus 24., 09:52; Megválaszolva: 2017. augusztus 27., 20:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: