• HPV 16 fertőzés, CIN 1 lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr! 3 hónapja HPV 16-os fertőzést mutattak ki nálam. A lelet P2 és Cin 1 lett, prokeratózissal. Azóta isoprinozint szedek. Ez mellett 3 hete találtak egy 45*55 -ös dermoid cystát a jobb petefészkemen. Kérdésem az lenne: Mennyire ítéli ezt súlyosnak? Ez már egyenes út a méhnyakrákhoz, vagy az elkerülhető? Lehet kisbabám, természetes úton? Férjemnél mi a teendő HPV ügyben? Nálam mi a teendő HPV ügyben? Kell konizáció? Milyen gyógyszert szedjünk, éltmódunkon mit változtassunk? Segítő válaszát nagyon köszönöm! Tisztelettel: Annamari

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        A dermoid ciszta az nincs összefüggésben a HPV fertőzéssel.Az beavatkozást igényel laparoscopos/hastükrőzés/ úton eltávolítható. A HPV 16 az magas kockázatú a méhnyakrák kialakulásában.Azonban a cytológia vizsgálat alapján egyenlőre beavatkozásra nincs szükség .Cytológiai szoros kontroll javasolt,3-6 havonta cytológiai vizsgálat és a méhnyak megtekintése alapján lehet dönteni a további teendőről,a conisatio szükségességéről.A méhnyakrákhoz ez nem egyenes út,csak ellenőrzés alatt tartása szükséges,az immunrendszer képes ezt teljesen megoldani.Kóros méhnyak hám esetén van szükség conisatiora.A jelenleg alkalmazott gyógyszer is az immunrendszer stimulálja. A partner vizsgálata is lehetséges a vírusra,pozitív esetben az ő kezelése is szóba jön.Ehhez urológus felkeresése szükséges. Terhesség vállalása lehetséges.


        Kérdés: 2017. július 21., 11:24; Megválaszolva: 2017. július 21., 19:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: