• Hasi UH lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! A feleségemmel pár napja voltunk UH vizsgálaton, és a lelet eredménye a következő lett: Normál nagyságú uterus,endometrium 10,4 mm. Jobb ovariumban többrekeszű, 5,5 cm átm. serosus folyadékot tartalmazó képlet. Bal ovariumban homogén echozottságú, 4,1 cm átm. képlet helyezkedik el , mely endometriomának megfelelhet. Ezzel kapcsolatban a kérdésem az lenne, hogy mire számíthatunk? Rossz indulatú daganatra utalhat-e ezek közül valami? A javasolt vizsgálatok a következők lettek: tumormarkerek, hasi, kismedencei MR vizsgálat Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        Endometriózisról akkor beszélünk, amikor a méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet.Az endometriózisban a méhet bélelő szövettípus (az endometrium) a méhen kívül, leggyakrabban a petevezetőben, a petefészek falában vagy a kismedencét bélelő szövetekben ágyazódik be. Ritkán az endometrium a kismedencét is elhagyhatja. A szokásos menstruációs ciklus során a méhnyálkahártya a nemi hormonok hatására megvastagodik, és felkészül egy lehetséges terhesség befogadására. Ha nem alakul ki terhesség, csökken a hormonszint, emiatt a méh megvastagodott nyálkahártyája lelökődik. A folyamat során a nyálkahártya a hüvelyen keresztül, vérzés kíséretében havonta távozik. Amikor méhnyálkahártya (endometriális) szövet kerül a méhen kívülre, akkor - hasonlóan a méhben található nyálkahártyákra, vagyis a hormonokra érzékenyen - havonta megvastagodik, azután vérzés kíséretében lelökődik. Mivel azonban a vér nem tud a szervezetből távozni, felszaporodik a zárt testüregekben, és a környező szöveteket ingerli. A szervezetben felgyülemlő vér ciszták kialakulásához vezethet, amik a későbbiekben hegszövetet és összenövéseket eredményezhetnek, azaz a kismedencében található szervek falai összehegesedhetnek. Ez a folyamat fájdalmas, a tünetek erőssége különösen a menstruáció ideje alatt fokozódik, a hegek és összenövések pedig meddőséghez vezethetnek. A daganat jelzők levétele tanácsos,javasolt vizsgálatok után, a panaszoktól függően határozható meg a megfelelő kezelés.Ez nem rosszindulatú elváltozás. Kezelése lehet gyógyszeres,műtétes megoldása laparoscopos/hastükrőzéssel/lehetséges.A műtét során az endometrióma eltávolítása történik.


        Kérdés: 2017. július 01., 11:54; Megválaszolva: 2017. július 01., 22:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben: