• Hüvelygomba vagy valami más betegség lehet?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 2017. január 20-án voltam nőgyógyásznál rákszűrés miatt, akkor a nőgyógyászom jelezte, hogy a folyásom alapján valószínűleg hüvelygombám van és javasolta Canesten Kombi használatát (viszont én semmilyen erre utaló jelet nem éreztem - viszketés, túrós folyás, stb.) Eltelt kb. 3-4 nap és valóban elkezdtem viszketni, úgyhogy meg is vettem a Canesten Kombit, használtam, de azóta is -tehát 3 hónapja- visszatér a betegség. Ezzel párhuzamosan január 25 után lázra és megfázásra a háziorvosom Aktil Duo antibitikumot írt fel és olvastam, hogy ez is okozhat hüvelygombát, vagy akár a hüvelyi pH felborulását. Azóta háromszor használtam Canesten Kombit, 3 szem Mycosyst gyno-t, illetve 14 szem Betadine hüvelykúpot, van hogy jobb, de van, mikor ismét érzem ezt a száraz, viszkető érzést - más tünetet ezen kívül nem is produkál a betegség. Fontos, hogy túrós folyást nem igazán észleltem, inkább szárazságérzetet éreztem a hüvely körül sokszor és viszketést - amik összefügghetnek. Most jelenleg a Betadine után Vitagyn C hüvelykrémet használok. Múlt hónapban direkt kenetvétel is történt, aminek az eredménye negatív mindenre nézve. A wc-t, fürdőszobát napi szinten domestosozom, az alsóneműt, törülközőket magas hőfokon mosom, illetve gőzölős vasalóval is átmegyek rajta. A párommal azóta szexuális kapcsolatba nem léptünk, tehát a visszafertőződés véleményem szerint nem reális. Wc-re nem ülök rá sehol sem. Csütörtökre van időpontom nőgyógyászhoz, a kérdéseim a következők lennének: 1. Ha a Vitagyn C hüvelykrémet használom este, másnap délután pedig megyek nőgyógyászhoz, de előtte itthon lezuhanyzom, attól meg tud vizsgálni az orvos? Mert addig véleményem szerint a szervezetből távozik, vagy inkább előtte este hagyjam ki? 2. Ha előző vizsgálatkor történt direkt kenetvétel, de én akkoriban Canesten kenőcsöt használtam, illetve akkor épp semmi tünetem nem volt, attól függetlenül a kenet kimutatta volna a betegséget? 3. Lehetséges-e az, hogy a Betadine hüvelykúpot 14 napon keresztül minden este használtam és közben is (!) visszatért a fertőzés, vagy esetleg ez annak a jele, hogy nem is gombával (vagy valamilyen más jellegű betegséggel) állok szemben, amire a Betadine jó? 4. Milyen betegségre utalhatnak a fent leírtak? Köszönöm a segítségét, és a válaszait!

        Dr. Pétervári László válasza a Nőgyógyászati betegségek témában

        1.Megtudja vizsgálni az orvos a krém használata esetén is. 2.A kenet kimutatta volna a gombás fertőzést. 3.A helyi kezelésnél hatékonyabb a szájon át alkalmazott kezelés.Ezt kellene. 4.A viszketés,égés a gombára jellemező.Azonban a tüneteket bakteriális fertőzés is okozhatja. Szakvizsgálat javasolt és szájon át kezelés alkalmazása látszik célszerűnek.


        Kérdés: 2017. április 18., 21:34; Megválaszolva: 2017. április 18., 23:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: