• Magas vérnyomás: veszélyes a szembevérzés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Édesanyámnak magas vérnyomás betegsége van. Nemrég bevérzett a szeme. Kell ennek fontos jelentőséget tulajdonítani? Mindez történt az után hogy felidegesítette magát. Illetve az érdekelne még, hogy a gyógyszer szedése mellett, hogy őrizhetné meg az egészségét. Mit sportolhat, mit egyen, stb.?

        WEBBeteg szakértő válasza a szembevérzés, vérnyomás, életmód témában

        A magasvérnyomás-betegség is elég alattomos betegség, sokáig tünetmentes, majd hirtelen jelennek meg az elváltozások. Az emelkedett vérnyomás megterheli az erek falát, a hirtelen kiugrás akár a megrepedéséhez is vezet ez okozza a bevérzést. A szembevérzés alatt általában a "látványos" de ártalmatlan kötőhártya vérzést értik a betegek. Ez szépen tünet nélkül néhány hét alatt teljesen eltűnik.

        Fontos a sokkal veszélyesebb üvegtesti (szemgolyó belsejébe) vérzés figyelmeztető jelének tekinteni. Megoldás a félévente vagy szükség esetén sűrűbb szemfenéki vizsgálat, szemnyomás méréssel. Laborvizsgálat, vérnyomás kontroll.

        A sportok közül inkább az intenzív séta, úszás, kocogás, kerékpározás lenne javasolt, ha egyébként az egészségi állapota megengedi. A vérnyomás kiugrással, erőlködéssel járóakat érdemes kerülni. A vérnyomás csökkentőn túl C vitamin v. Rutascorbin javasolt az erek falának erősítésére.

        Tisztelettel: Dr. Papp Júlia szemész szakorvos


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-10-21 11:24:24; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 06:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: