• Tüdötályog

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szép napot kívánok.A kérdésem az lenne,hogy a tüdötályogot mi okozza vagy hogy és mitöl betegszik meg az ember!!!!Gyogyitható e?Köszönöm elöre is.

        WEBBeteg szakértő válasza a tüdőtályog témában

        Tisztelt Kérdező!


        A tüdőtályog a tüdőszövet olyan erős bakteriális fertőzése, ami szövet elhalást (necrosist) okoz. Vannak olyan kórokozók, melyek olyan virulensek, erősek, hogy legyőzik a szervezet védekezését és tályogot okoznak. Ilyen a Staphylococcus aureus, a Klebsiella pneumoniae és a Streptococcus pneumoniae. Ezek gyakran okoznak szövődménymentes tüdőgyulladást, de, ha legyengült szervezetet találnak mint cukorbetegség, emfizéma, tüdőfibrózis akkor tályog keletkezhet. Előfordulhat, nem ritkán, hogy egy tüdődaganat olyan gyorsan nő, hogy közepe szétesik, mivel a tömege nagyobb mint a vérellátása és necrosis alakulhat ki. ez is a mellkas röntgenen tüdőtályognak felel meg.  Ezen kívül a szájban levő, főleg ápolatlan szájüregekben előfordulnak anaerob bakteriumok, melyek nem kedvelik az oxigént. Ezeket az illetők, főleg krónikus alkoholisták, a nyálukkal lenyelik, aspirálják és a tüdőbe jutva tályogot okoznak.

        A tályog képződés kialakulhat lassan, tünetmentesen és mikor már látható a mellkas röntgenen az árnyék, jellegzetes " füleskosár árnyék", akkor láz, hidegrázás, erős köhögés, nagy mennyiségű, teliszájjal történő, bűzös, sárgás, zöldes köpetürítése van a betegnek. De kezdődhet tüdőgyulladással, mikor a láz nem szűnik meg az alkalmazott antibiotikus kezelés ellenére sem. Egy jó pár nap után mikor a tüdőgyulladás " beolvad" vagyis a szövetpusztulás üreget képez a tüdőszövetbe, akkor a genny betör a hörgőkbe és hirtelen nagy mennyiségű köpet ürül, ami sokszor hányással téveszthető össze, olyan nagy mennyiségben van és rémületet, halálfélelmet, fulladást válthat ki a betegnél. Ezt követően a láz csillapodik, de a tályog csak kezelést követően gyógyulhat meg.


        Kialakulhat tályog még nyelőcső-légcső sipoly esetén, mikor az élelem átjut a légutakba és elősegíti a tályogképződést. Itt szintén anaerob baktériumoké a főszerep.
        A diagnózis nem nehéz. A mellkasfelvételen látható a füleskosár árnyék, ami egy kerek, gyulladás közepén felritkulást mutató röntgenárnyék, és egy vizszintes nivót tartalmaz, ami a tályog folyadékkal töltöttségét mutatja. A folyadéknivó, maga az elfolyósodott gyulladásos törmelék. A tályog, ha nincs a háttérben daganat, kombinált antibiotikus kezelésre meggyógyul és el is tűnik. De betörhet a mellüregbe gennymellet, empyemát okozva. Ilyenkor mellkasi folyadék árnyék jelenik meg és a mellkascsapolás alkalmával genny ürül a mellkasból. Ebben az esetben a folyadékot, a gennyes váladékot sebész segítségével le kell ereszteni, amit drain-kezelésnek hívunk. Ilyenkor  hosszabb ideig a  beteg mellüregébe műanyag csövet helyezünk be és ezen keresztül távozik a genny. Ezt  rendszeresen kell bemosni, öblíteni, egészen addig mig meg nem gyógyul.
        Fontos az ürülő tüdőváladékból mikorbiológiai tenyéásztést kérni, mert igy megismerjük a kórokozót és annak antibiotikum-érzékenységét.


        Tisztelettel:

         

         Dr. Brugós László

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-15 20:04:11; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 07:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben: