A tüdőtályog okai, tünetei és kezelése

szerző: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg, kialakulását vagy a legyengült, sérült, immunkárosodott szervezetet megtámadó virulens kórokozó okozza, vagy daganat segíti elő. Prognózisa ennek megfelelően rosszabb, mint általában a tüdőgyulladásos betegségé.

A tüdőtályog a tüdő szövetében elzárt, gennyet tartalmazó üreg, amely különféle gyulladásos problémák és daganatos betegségek következtében, vagy ritkábban tüdőgyulladás miatt keletkezik.

A tüdőtályog kialakulásának okai

A tüdőtályog szövődményként jelenik meg, mikor - különböző okok következtében - szöveti elhalással járó elfolyósodás és üregképzés jön létre. A folyadék lényegében gennyes váladék, mely szöveti károsodás, vér alakos elemeit és baktériumot tartalmaz.

Tüdőtályog előfordulhat - sajnos egyre gyakrabban - széteső tüdőrák beolvadásakor, és teljes mértékben utánozhatja a tüdőtályog klinikai és radiológiai képet.

A tüdőtályog kialakulásának egy másik lehetősége az alkoholisták, drogosok, gyenge immunrendszerű betegek esetében az anaerob (csak oxigénhiány esetén szaporodóképes) baktériumok szájflórába jutása a tüdőn keresztül.

Tüdőtályog kialakulhat még távoli vér útján tötént (haemathogén) szórás következtében is, mikor bárhol a szervezetben létezik egy fertőző góc, forrás és a bacteriaemia során a kórokozók a véráramba jutnak innen pedig mindkét tüdőbe.

A haemathogén szórás, apró, kétoldali, gyors szöveti elhalást okoz. Radiológiai megjelenése pedig gyors üregesedési hajlamot mutat. Főleg radioterápián átesett nyelőcsőtumor, vagy hörgőtumor képes sipolyt kialakítani a szomszédos üreges szervbe, fokozva a gennyesedés lehetőségét és a tüdőtályogok megjelenését.

Agresszív kórokozók

Ismerünk olyan tüdőgyulladást okozó kórokozókat, melyek az átlagnál gyakrabban eredményeznek tályogosodási folyamatot. Sorrendben a Streptococcus pneumoniae, a Klebsiella pneumoniae, a Staphylococcus aureus és az anaerob baktériumok.

A tüdőtályog tünetei

Az antibiotikum megjelenése előtt nagy jelentőséget tulajdonítottak a hirtelen jelentkező, köhögéssel, fulladással járó, nagy mennyiségű gennyes váladék felköhögésének, amely során eleinte akár 200-400 ml váladék is ürült. Ez jelezte a tüdőtályog kezdetét. A nagy mennyiségű gennyes (purulens) köpet ürítése jelentős megkönnyebbülést okozott a beteg állapotában, láza is csökkent.

Manapság hasonló jelenség csak igen ritkán, elhanyagolt esetekben észlelhető. A tüdőtályog tünetei kezdetben megegyeznek gyulladásos alsó légúti betegségek tüneteivel:

  • láz: mindig jelen van, kivéve nagyon legyengült egyéneket, és makacsan visszatérő jellegű, meghaladja a 38-39 fokot. A lázat gyakran hidegrázás kíséri, ilyenkor érdemes haemokultúrára vért venni a kórokozó kimutatására. Ha a láz nem szűnik, hidegrázások, száraz, kínzó, nem produktív köhögés kínozza a beteget, a különben máskor hatékony antibiotikus kezelés mellett, tüdőtályogra kell gondolni;

  • köhögés: kezdetben nem produktív, míg a hörgőrendszerbe törés be nem következik; ekkor hirtelen, igen masszív, bűzös köpet ürül, mely szövetdarabokat és vért is tartalmazhat. Előfordulhat vérköpés is, valamely tüdőbeli ág felmaródása következtében. A köpet kiürülését a testhelyzet nagymértékben befolyásolja. Nemcsak a köpet, de a beteg lehellete is bűzös, ami pár napos antibiotikus kezelést követően gyakran megszűnik;

  • mellkasi fájdalom: nem jellemző kifejezetten a tüdőtályogra. Ha a folyamat a mellhártyához közel helyezkedik el, lehetőség van a falhoz tartozó mellhártya izgatásával, légvétel által fokozódó mellkas fájdalomra. Gyakrabban észlelnek és panaszkodnak tompa, nyomó, szegycsont mögötti érzésre, melyhez hirtelen kialkuló nehézlégzés társul, ha a betegek nagymennyiségű köpetet ürítenek;

  • sápadt, sovány, rendezetlen küllem: is gyakran jellemző a betegekre, meg, hogy ellentétben súlyos klinikai állapotukhoz, magukat nem vallják olyan súlyos betegnek.

Hogyan kezelhető a tüdőtályog?

A tályog feltétlenül kórházban kezelendő! Az aktív tályog kezelése alapvetően konzervatív, azaz kombinált antibiotikus kezelésből, és az ahhoz csatlakozó gyógyszeres terápiából áll. Általában nagydózisú, kombinált antibiotikus kezelést alkalmaznak.

A daganatban képződött tályog gyógyíthatósága, a tumor operálhatóságától függ. A tályog nehezen uralható, gyakran fatális kimenetelű, amennyiben a daganat mellett helyezkedik el a tüdőben. Ugyancsak igen rossz gyógyhajlamúak a többszörös tályogok.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.