• Mellkasátvilágítás.Biztos diagnózist ad?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!Egy hónapja voltam tüdőszűrésen,majd pár napja kaptam visszahívást (levélben),Hogy kiemeltek ,jelenjek meg tödőgyógyászaton további vizsgálat céljából.Ma voltam.Mellkasátvilágitást végeztek aminek az eredmémye:norm.rekeszkonturok,sinusok szabadok,jó légzési kitérés.kp. árnyék szabályos, körülírt.kóros intrapulmonalis eltérés nem látható.EF20045-ig van ezzel megegyező mellkasi kép van. Majd a leleten olvastam, hogy: Tüdőszűrő utáni kiemelés bal hilus miatt.Egy éve asztmát állapítottak meg nálam,néha használom a Fostert.20 éve vagyok pánik beteg.A kérdésem a következő lenne. Milyen biztonsággal mutatja ki az átvilágítás, ha valóban van olyan probléma,amiért és amivel kiemeltek tüdőszűrésen?Nem kellett volna egy röntgen esetleg? Valamiért nem tudok megnyugodni,bizonytalan vagyok és kételkedem, ami nagyon rossz!Sokat voltam megfázva ebben az évben(is)köhögök,ha száraz a levegő az ingerel,de van , hogy még mindig köhögök fel lerakódást.Nem szépítem, nincs értelme, dohányzom kb 30 éve.Miután most jól leírzam magam, mégis szeretném a kérdést feltenni és kicsit megnyugodni, hogy elegendő volt e a betegség kizárásához a mellkasátvilágítás? Nagyon várom válaszát,amit előre is köszönök!Tisztelettel: Mária

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a tüdőszűrő kiemelés témában

        Kedves Mária! A mellkas átvilágítás annyiban ad több információt a mellkas röntgen felvételnél, hogy a tüdőt, szivet ,mozgásban látjuk. Így meg lehet különböztetni a pulzáló ereket a nyirokcsomóktól, elforgatás során be lehet látni a szív mögé, és sok kisebb "gyanús " eltérést pontosabban meg tudunk ítélni. Ha átvilágítással nem találtak kóros eltérést, akkor nyugodjon meg, de mivel a dohányzás komoly rizikó tényező, mindenképpen próbáljon meg leszokni, és járjon rendszeresen tüdőszűrésre. Aszthmája miatt is rendszeres 6 havonkénti kontroll szükséges. Üdvözlettel:


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2017. június 27., 22:26; Megválaszolva: 2017. június 30., 09:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: