• EREDMÉNY

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        NEMRÉG VOLTAM RÖNTGENEN ÉS AZ EREDMÉNYRE ÉRDEKELNE. BAL SINUS NEM NYILT MEG TELJESEN . A BAL REKESZ ELMOSOTT, FELETTE KISSÉ KÖTEGESEBB TÜDŐRAJZOLAT VAN. KÖZÉPÁRNYÉK ÉP.

        Dr. Laki András válasza a mellkas röntgen témában

        Tisztelt Kérdező! A leletben arra utalnak, hogy a bal oldalon belégzéskor a rekeszizom és a mellkas fal nem a szokásos hegyes szögben találkozik (ennek a helyét nevezik sinusnak), hanem egy tompább, esetleg lekerekített átmenet van közöttük. Ennek leggyakoribb oka valamilyen korábbi, a mellhártyát érintő gyulladásos folyamat, amitől összenövések keletkeznek a rekeszen és emiatt nem tud azon a helyen teljesen elmozdulni belégzéskor. A bal oldali rekesz árnyékának elmosódottsága is lehet összenövés, hegesedés eredménye. Mindkét jelet azonban okozhatja egy kevés folyadék is a mellhártya űrben. Ezt csak a felvételeket látva, esetleg mellkas átvilágítással vagy ultrahangvizsgálattal lehet eldönteni. Hasonlóan nehéz értékelni látatlanban a "kötegesebb tüdőrajzolat" leírást; lezajlott tüdőgyulladást jelezhet vagy régebbi gyulladásos folyamatok nyoma is lehet. A leletet a tünetek, panaszok, előzmények ismeretében pontosabban lehet értékelni.


        Kérdés: 2011. szeptember 07., 11:13; Megválaszolva: 2011. szeptember 09., 10:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: