• Nyaki gerinc+borda

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        kérem segítsenek az alábbi szöveg megértésében és tájékoztassanak a további dolgaimról ez miatt. 2011.07.29.-én röntgen az alábbiakat mutatta ki. Nyaki gerinc 2ir.felvétel Nyaki borda nem látható. A C.V-VI. csigolyák ventrális peremein osteophiták vannak, egymásfelé néző peremükön kapocsképződmény észlelhető, a közöttük lévő porcrés ventrális harmada keskenyebb. Háti gerinc 2ir.+ kieg. VI. csig. centrál felvétel: A kyphosis enyhén fokozott. A C.VI. csigolya bal oldali alsó pereme felett a kontúr bizonytalan, elmosódó. A porcrések szélessége normális. A peremeken helyenként apró osteophyták vannak. Ideg gyógyászati konslium, amennyiben klinikailag indokolt további kivizsgálást (CT). javasolt, ill. egyhónap múlva kontroll.

        Dr. Laki András válasza a Nyaki gerinc, borda témában

        Kedves Kérdező ! A nyaki gerincén leírtak szerint az V. és VI. nyaki csigolyán kopásos, terheléstől származó meszes felrakódás, közöttük meszes kapocsképződés látható. A VI. nyakcsigolyán látott elmosódott kontúr azt jelentheti, hogy ott a csontállomány felritkult, esetleg másképp károsodott. A többi leírás enyhe mértékű kopásos jelenségekre utal, valamint arra hogy a háti görbülete kissé fokozott az átlagoshoz képest. Az én véleményem látatlanban az, hogy amennyiben felmerült ott a VI. nyaki csigolyán egy körülírt csontelváltozás gyanúja, javasolt a CT vizsgálat elvégzése, hogy egyértelműen meg lehessen állapítani hogy van-e ott csontos eltérés vagy nincs. Lehet, hogy MR vizsgálatra is szükség lesz. Megfontolható csontizotóp vizsgálat elvégzése is, hogy van-e máshol a csontrendszerben kóros elváltozás.


        Dr. Laki András
        radiológus

        Dr. Laki András

        Kérdés: 2011. július 30., 13:45; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 22:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: