• Mellékvese

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím. Magas vérnyomás okozója miatt CT-vizsgálat készült.Vese,mellékvese,aminek az eredménye a következő:Jobb mellék vese normális,bal oldali kissé kiszélesedett,egy zsírdensitású részt is tartalmazó kb 22 mm átmérőjű terime látható benne.Azt szeretném tudni,hogy ez daganat-e és rosszindulatú-e??Korábban adenómának irták,ez újabb vizsgálat és ez az eredmény.Kérem válaszukat. Tisztelettel:Tóth Ferenc

        Dr. Laki András válasza a Hasi CT témában

        Kedves Kérdező ! A mellékvese adenomák változó mértékben tartalmaznak zsírt, aminek fontos szerepe van abban, hogy ki lehessen mondani egy mellékvese elváltozásra hogy adenoma (jóindulatú daganat). Nem biztos hogy ellentmondás van a két lelet között. Ha egy mellékvese elváltozás csak részben de egyértelműen körülírt zsírt tartalmaz, akkor felmerül egy másik fajta, de szintén jóindulatú daganat (myelolipoma) lehetősége. A leírása szerint már volt hasi CT vizsgálata. Fontos adat volna még az, hogy a jelenleg 22 mm-es képlet nőtt-e, változott-e az előző felvételek óta ? Látta-e a leletező orvos a régebbi felvételeket és összehasonlítást végzett-e azokkal? Ha nem, akkor érdemes volna egy összehasonlítást tenni a vizsgálatok között. Nem gondolnék a fentiekből rosszindulatú elváltozásra, de mivel nem látom a felvételeket, anélkül nem vállalkozhatok ilyen irányú véleményalkotásra.


        Kérdés: 2011. július 18., 07:55; Megválaszolva: 2011. július 20., 21:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: