• Gerinc

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözletem! Erről a leletről szeretném a véleményét. A lumb. lordosis kiegyenesedett. A felsi lumb. csigolyákon Schmorl herniák. Az L.V. nívóban a discus mérs. lelapult,hátradomborodik,medialisan sérv látható rajta,mely mk. gyököt eléri, a jobb oldalit comprimálja. A L.IV. nívóban körkörös protrusio látható,foramen szükület nélkül. Véleményét előre is köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a gerinc röntgen témában

        Kedves Kérdező ! Nem írt arról, hogy a lelet milyen vizsgálatról készült, de a szöveg alapján valószínűleg CT vizsgálat volt. Az ágyéki gerincen a lordosis a szokványos, élettani, előre domború görbület. Ez Önnél a felvételeken nem volt látható, vagyis ez a gerincszakasz kiegyenesedettnek látszott. A Schmorl herniák a csigolyák felső vagy alsó zárólemezein lévő általában néhány milliméteres körülírt benyomatok, melyeken a porckorong tartalom kis része a csigolyába nyomódik, tulajdonképpen a csigolya testével összefüggő porckorong sérvek. Változó, hogy okoznak-e panaszokat. Általában egy fiatalkori gerincbetegség után később látjuk, ami akár tünetmentes is lehetett. Ilyenkor már hosszú távon változatlan formában láthatóak a radiológiai (röntgen, CT, MR) felvételeken. Frissen kialakulva azonban járhatnak fájdalommal. Az 5. ágyéki csigolya és a keresztcsont közötti porckorongon (discuson) írnak le középen sérvet, amely mindkét oldalon eléri az idegyököt, de a jobb oldali ideggyököt nyomja. Egy csigolyával feljebb enyhébb mértékű porckorong előboltosulást írnak le, mely nem okoz szűkületet az idegkilépések helyén. A porckorong sérv kezelését illetően ideggyógyásszal konzultáljon.


        Kérdés: 2011. június 20., 22:11; Megválaszolva: 2011. június 22., 21:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözletem! MR leletet szeretném ha lefordítana nekem magyarra. Gyógyulási tanáccsal ellátna. A lelet: Szabályos ivű lumbalis lordosis. A csigolyatestek alakja és magassága megtartott. Az L.IV.-S.I segmentumokban marginalis...
        Tisztelt Doktor Úr! Epilepsziás rohamot követő koponya CT és MR/MRA leletem értelmezésében szeretném a segítségét kérni. Koponya CT vizsgálat: Natív sorozat készült a basistól a vertexig axiális síkban. A kp. vonal helyzete megtartott....
        Jó napot kívánok! Érdeklődnék hogy a csatolt képen lát e valami kórosat, mivel a két fél nem szimmetrikus? Ha igen, mi a teendőm? Köszönöm szépen!
        Kedves Doktornő! A mai napon voltam CT-n, ahol a kiértékelésre még várnom kell jópár napot, és szeretnék minél több orvost megkérdezni az eredményről. Csatoltam a CT-n készült montázst. Az aggodalmam, hogy látok mindenféle apró...
        Tisztelt Dr. Laki András Úr ! 2016. októberében bal térdemet műtötték (arthroscopia), mivel a műtétet megelőző MR vizsgálat meniscus szakadást valószínűsített, és már 3-4 km gyaloglás is komoly fájdalmat okozott. A műtétet végző...
        Tisztelt WEBBeteg - egy hirtelen, az utóbbi fél évben kezdődő fejfájással kapcsolatban végeztek el nálam MRI vizsgálatot (korábban sosem volt panaszom, egyébként egeszséges vagyok), amire a lenti leletet kaptam. Tudna segíteni az...